Sausainiai su riešutais ir sausainiai su karameliuota šonine
Tuos pačius sausainius antrą kartą kepu retai. Paprastai patenkinu smalsumą ir daugiau nebandau. Tačiau yra keli receptai, kuriuos karts nuo karto kepu. Tai yra kažkodėl tik žiemą kepami imbieriniai sausainiai iš tastyart ir traškūs sausainiai su šokoladu ir riešutais iš closetcooking. Šitie tai yra absoliutus gėris visus metus. Įdarą dažnai keičiu nuo nuotaikos ir turimų atsargų. Riešutai gali būti bet kokie - lazdyno, graikiški, migdolai ir t.t. Šokoladas irgi - juodas, pieninis, baltas ar mišinys juodo-balto.
Reikės:
150 g miltų
100 g sviesto
220 g cukraus (rudo, balto arba galit per pusę maišyt)
1 kiaušinis
0,5 a.š kepimo miltelių
žiupsnis druskos
100 g šokolado (galima ir daugiau dėt. Bus tik skaniau)
150 g riešutų (šį kartą dėjau žemės riešutus)
Sviestą gerai išsukame su cukrumi. Įmušame kiaušinį. Gerai viską išmaišome. Atskirai sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską supilame į cukraus ir sviesto masę. Suberiame smulkintą šokoladą ir riešutus. Šaukštu kabiname tešlą ir dedame ant skardos. Paliekame nemažus tarpus, nes sausainiai nuo šilumos išsileidžia.
Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių. Tik pradėjus ruduot kraštams, galit traukti laukt.
Na, ir galiausiai mano eksperimentas - sausainiai su šonine. Pirmą kartą juos pamačiau ten pat - closetcooking blog'e. Po kiek laiko Eglė mane apšvietė, kad toks derinys yra paskutinis mados klyksmas kulinarijos pasaulyje. Atsimenu dar pagalvojau - kas čia per nesąmonė? Kaip galima tai valgyt? Bet derinys labai jau intrigavo, todėl nusprendžiau pati patikrint, koks vis tik tas šoninės skonis sausainiuose.
Aišku, visais sausainiais pabijojau rizikuot, todėl ėmiau tik tris šaukštus tešlos. Receptas yra tas pats. Tik be riešutų. Taigi paėmiau kelis šoninės gabaliukus, juos apibarsčiau ruduoju cukrumi ir pakepinau keptuvėje (Pagal receptą reikia kepti orkaitėje). Karamelizuotą šoninę sulaužiau gabaliukais ir sumaišiau su tešla.
Skonis labai nustebino ir tikrai nesitikėjau, kad bus taaaip skanu. Reikės dar kartą juos kept.
Gal kas norėtų pasigaminti ledų su karamelizuota šonine?