Šiltos antienos salotos


Su sąlyga, jei turit šventinės anties likučių, o kad jų turit po švenčių, tai net neabejoju. Kitais metais būtinai jas vėl gaminsiu. 

Vienai porcijai reikės:
1 v. š. anties riebalų, likusių po kepimo
1 duonos riekės, supjaustytos kubeliais
1 mandarino sulčių
1 v. š. balzamiko 
1 nedidelės išspaustos česnako skiltelės
žiupsnio druskos ir šviežiai maltų pipirų
1 v. š. džiovintų spanguolių
2 mandarinų
geros saujos rukolos (ar kokių kitų lapų)

  1. Antį supjaustome gabaliukais ir lengvai apkepame riebaluose. Sudedame į dubenį, o likusiuose riebaluose apkepiname duonos kubelius. 
  2. Dubenėlyje sumaišome mandarinų sultis, išspaustą česnaką ir balzamiką. Pagal skonį įberiame druskos ir šviežiai maltų pipirų. Viską išmaišome. 
  3. Nulupame mandarinus ir supjaustome riekelėmis. 
  4. Apkeptus anties gabaliukus sudedame į dubenį, suberiame spanguoles, supjaustytus mandarinus, rukolą ir padažą. Viską atsargiai permaišome. 
Idėja iš Jamie, Nr. 13. Recepto originalą galima rasti ir internete - Crispy Duck Salad with Giant Croutons


Ančiukų šlaunelės su apelsinais

Receptas yra beveik identiškas pernykštėm ančiukų šlaunelėm su slyvom. Tačiau šiemet man jos labiau patiko dėl savo aromato, kurį suteikė penkių prieskonių mišinys ir apelsinai. Na, pernai ir buvo aromatinga, bet šį kartą man kažkaip labiau patiko. 

Penkių prieskonių mišinys (angl. five spice) yra naudojamas kinų virtuvėje. Jei pagūglinsit, tai tikrai rasit įvairių jo variantų. Labiausiai paplitęs mišinys yra anyžiai, gvazdikėliai, pankolio sėklos, Sičuano (Szechuan) pipirai  ir cinamonas. Paprastai yra naudojamas kepant kiaulieną, antį ar vištą. Kadangi mišinys daugiau mažiau yra visur vienodas, tai jį tiesiog paėmiau iš "Heston Blumenthal at home".

Reikės:
5 anyžiaus žvaigždučių
1/2 v. š. gvazdikėlių
1 v. š. pankolio sėklų
1 v. š. sičuano pipirų*
1 v. š. malto cinamono

Visus prieskonius, išskyrus cinamoną, sumalame kavamale. O tada viską gerai permaišome kartu.

* Sičuano pipirų yra pirkti "Skonio studijoj". Taip pat šitų pipirų mačiau ir Hyper Rimi.



Reikės:
6 ančiukų šlaunelių (apie 1,5 kg)
2 apelsinų

marinatui:
4 v. š. sojos
3 v. š. penkių prieskonių mišinio
1 v. š. saldžios sojos (arba galima keisti medumi)
1 v. š. aliejaus
2 v. š. demerara cukraus
žiupsnis druskos
  1. Sumaišome prieskonius marinatui. Ištriname jais šlauneles, sudedame į dubenį, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą 24 val. 
  2. Nuplauname apelsinus, supjaustome griežinėliais. 
  3. Šlauneles sudedame į kepimo skardą, užpilame marinatu, sudedame apelsino griežinėlius. 
  4. Kepame 160 laipsnių temperatūroje apie dvi - dvi su puse valandos, arba kol iškepa. 
Receptas šiek tiek iš jamieoliver.com, šiek tiek iš žurnalo Jamie.


Ai, per šventes žiūrėjau filmą. Na, su maistu susiję gal tik tiek, kad ten kramsnojo imbierinius sausainėlius. Kaip jis man patikooo... Filmas apie Kalėdų senį ir jo elfus, bet ne apie tą mielą storulį iš coca-cola reklamos, bet apie visai kitokį senį. Šiek tiek įtampos ir siaubo, šiek tiek subtilaus šiaurietiško humoro, šiek tiek tėvo sūnaus santykių, o pabaiga koookia ... The real Santa is coming to town... Šypt.

Brunkager

Ten dienos trukmė šių metų laiku yra dvi valandos ir vienuolika minučių. Ten saulė kyla vienuolika nol aštuonios, o leidžiasi trylika devyniolika. Ten tamsa jus supa ištisas dvidešimt dvi valandas. Ten '99 metais žiemą temperatūra buvo -50°C. Prieš kelias dienas ten buvo -20°C. Normali temperatūra gruodžio mėnesiui. Paskutinis sniegas ten nutirpsta gegužę. Kieme ten gali rasti šiaurės elnių. O žiemą - šiaurės pašvaisčių. Aha, tikriausiai atspėjot. Laplandija, Kalėdų senio šalis. Jei ten gyvenčiau, tai turėčiau dar vieną tinklaraštį... apie mezgimą. Tokį kaip Dances with Wool. O ką ten daugiau veikt? Tik megzt ir sausainius kept.  


------


Brunkager tikrai verti dėmesio kalėdiniai sausainiai. Dariau iš pusės kiekio, išskyrus riešutus. Jų palikau visą normą. Dar neturėjau citrinų cukatų. Tai dėjau tik apelsinų cukatas. Apelsinų cukatos ten tinka idealiai. Iš tokio kiekio išeina dvi pilnos skardos sausainių, nors jei supjaustysit dar ploniau, tai išeis daugiau. Receptas rastas guardian.co.uk. - Nordic Christmas baking recipes. Ten dar keli neblogi receptai yra. 

Reikės:

125 g sviesto
62 g auksaspalvio sirupo
125 g tamsaus muskovado cukraus
50 g lazdyno riešutų
50 g apelsino cukatų, susmulkintų
0,5 v. š. cinamono
1 a. š. maltų gvazdikėlių
1/4 a.š malto kardamono
1/4 a.š. malto imbiero
250 g kvietinių miltų


  1. Ant mažos ugnies ištirpiname sviestą, sirupą ir muskovado cukrų. Šiek tiek atvėsiname. Suberiame prieskonius, riešutus ir cukatas. Viską gerai išmaišome. Mišinį visiškai atvėsiname. 
  2. Miltus įmaišome į mišinį. Išminkome ir suformuojame 3-4 cm diametro dešrą. Įsukam į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą dviem parom. 
  3. Aštriu peiliu "dešrą" supjaustykite plonomis riekelėmis. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje 5-8 minutes. Tačiau žiūrėkit, kad nesudegtų. Aš sudeginau vieną skardą, nors ir žiūrėjau. Žinot kaip būna - dar šiek tiek... dar ne, dar ne...oi, jau per vėlu. 

Kadangi tai paskutinis įrašas prieš Kalėdas, tai baltų ir gražių švenčių visiems, o aš einu pirkt vitamino dė.

"Sužibėk virtuvėje" finalas


Praeitą šeštadienį įvyko visus metus trukusio konkurso "Sužibėk virtuvėje" finalas, kuris vyko "Kulinarijos studijoje". Konkursą organizavo žurnalas "Virtuvė. Nuo...Iki" ir "Electrolux", kuris ir įsteigė nuostabų prizą - garinę orkaitę. O vynus jau tradiciškai parinko "Mineraliniai vandenys".


Vakaro tema buvo lazanija. Šešios atrinktos dalyvės turėjo iškepti po lazaniją. Iš tų šešių dalyvių buvo net trys blogerės - Viktorija iš "Receptų medis", Ineta iš "Gamyklėlės" ir Reda iš "Laisvalaikis virtuvėje". Oi, Redai dar padėjo jos draugė Vilma iš "Širšių lizdas". Tai galima sakyt, kad iš viso buvo keturios blogerės. 
Šiaip lazanija gi yra gėris visiškas, ar ne? O čia dar net visos šešios puikios lazanijos. Lazanijos su mėsa buvo labai panašios. Iš jų išsiskyrė meksikietiška, kuri buvo saikingai aštri. Ir iš tų su mėsa ji man labiausiai patiko. O kitos dvi daugiau mažiau buvo panašios. 


Visus labai sužavėjo lazanija su lašiša, brokoliais ir rikota. Taip, ji buvo skani, bet asmeniškai man jai kažko trūko. Ir kaip sakė kažkuris iš komisijos narių, kad su tokiu deriniu niekada neapsigausi. Jis yra klasikinis ir saugus, bet tai yra konkursas. Aš daugiau vertinu netikėtumo faktorių, nes čia juk nebuvo kas geriausiai pagamins lazaniją pagal tokį patį receptą. Nors reikia pažymėti, jog šitos lazanijos lakštai buvo ne pirktiniai, bet gaminti vietoje. Ir jos pateikimas buvo estetiškas. Tai buvo du dideli pliusai šitai lazanijai. Na, ir ji buvo skani. 



Lazanija su lašiša, brokoliais ir špinatais
Vita Židonienė
2 ½ stiklinės miltų („ekstra“ 405 D), 4 kiaušiniai, 20 g druskos, žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų, 20 ml alyvuogių aliejaus, 20 g sviesto, 600 g lašišos filė, 500 g brokolių, 200 g špinatų, 
30 g krapų, 3-4 skiltelės česnako, 400 g grietinėlės (10% rieb.), 150 g rikotos sūrio, 300 g mocarelos sūrio, 150 g sūrio „Džiugas“.

Iš miltų, žiupsnelio druskos ir dviejų kiaušinių užminkykite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti. 

Lašišą supjaustykite maždaug 0.5 cm storio gabalėliais, pabarstykite druska, pipirais, smulkintais krapais.

Brokolį padalinkite mažesniais žiedynais ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Špinatus pakepinkite su trupučiu sviesto, pasūdykite, pabarstykite pipirais.
2 kiaušinius suplakite, supilkite grietinėlę, paskaninkite druska ir pipirais. 

Į rikotą dėkite susmulkintą česnako skiltelę, įberkite druskos ir pipirų. Mocarelą supjaustykite nestoromis riekėmis, Džiugą sutarkuokite smulkesne, nei burokine trintuve.

Iš tešlos iškočiokite lakštus, juos apvirkite ir sluoksniais klokite į indą, kuriame kepsite lazaniją. Sluoksniuokite taip: tešla, rikota, špinatai, brokoliai, mocarela, grietinėlės padažas, vėl tešla, rikota, lašiša, mocarela, padažas. Tada vėl tešla, rikota, špinatai, brokoliai, mocarela, padažas, tešla. 

Viršų pabarstykite tarkuotu „Džiugo“ sūriu, apliekite padažu. Kepkite 190 °C laipsnių orkaitėje apie 30 min. Išjungę orkaitę dar leiskite lazanija 10 min. pastovėti.

MV vyno ekspertai rekomenduoja: „Hans Greyl Sauvignon blanc“
Naujosios Zelandijos sausas vynas puikiai atspindi išraiškingą Marlborough regiono stilių. Žolelių, prinokusių guava ir pasiflorų vaisių aromatai sukuria puikų balansą.Dera su žuvies, ant grotelių keptos vištienos, daržovių, bei makaronų patiekalais.


Antroji pagal patikimą ... Ne visai tai buvo lazanija.... Buvo lazanijos suktinukai. Dieve, kaip tai buvo gerai. Jei gaminsit, tai būtinai ir tą padažą pasigaminkit, nes jis žiauriai geras. Ir labai tiko prie suktinukų. Man patiko, nes tai nebuvo tradicinė lazanija, o jos interpretacija. Ir šiaip aš blaškiausi tarp šitų suktinukų ir nugalėtojos lazanijos.  

Lazanijos suktinukai su daržovėmis, ricotta varške ir moliūgų bešamelio padažu
Reda Vilūnienė

Suktinukams: 8 lazanijos lakštai, 1 baklažanas, 1 cukinija, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, 
druskos, ½ stiklinės smulkiai tarkuoto Parmigiano Reggiano sūrio, ½ stiklinės tarkuoto mocarelos sūrio, ¾ stiklinės rikotos sūrio (~180-200 g), ½ stiklinės maltų džiūvėsėlių, 1 stiklinės arba 2 mažų kiaušinių.
Moliūgų bešamelio padažui: 1 stiklinė + 1 šaukštas pieno, 2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai miltų, ½ puodelio moliūgų tyrės, žiupsnelis muskato riešuto.
Taip pat reikės: aliuminio folijos, drėgno rankšluostėlio.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais, paskleiskite jas didelėje skardoje išklotoje aliuminio folija, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pamaišykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15-20 min. (po 10 min. pamaišykite). 

Kol kepa daržovės šiek tiek pasūdytame vandenyje apvirkite lakštus (kelias minutes). Nusausinkite, uždenkite drėgnu rankšluostėliu ir atidėkite į šalį.
Paniravimui paruoškite du dubenėlius: į vieną įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą pieno ir lengvai paplakite. Kitame sumaišykite džiūvėsėlius su ¼ stiklinės Parmigiano Reggiano sūrio.

Sumaišykite likusį Parmigiano Reggiano sūrį, rikotą ir mocarelos sūrį. Į sūrių mišinį sukrėskite pravėsusias skrudintas daržoves.

Imkite po vieną apvirtą lakštą, aptepkite jį įdaru (maždaug po 1-2 šaukštus), standžiai susukite suktinukus, vynioti pradėkite nuo trumposios kraštinės. Suktinukus iš visų pusių aptepkite kiaušinių plakiniu, apvoliokite džiūvėsėlių-sūrio mišinyje ir sudėkite į aliuminio folija ar kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite apie 20 min., kol gražiai parus.

Moliūgų bešamelio padažui keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami pakepinkite porą minučių. Kaitindami ant nedidelės kaitros, po truputį supilkite pieną. Nuolat maišykite šluotele. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, išmaišykite ir dar keletą minučių pakaitinkite. Pagardinkite druska ir muskato riešutu. Patiekite su šiltais suktinukais.

MV vyno ekspertai rekomenduoja: „Beso de Vino Garnacha Rosado Cariñena D.O.“
Ispaniškas sausas ryškios rausvos spalvos su violetiniu atspalviu. Braškių uogienės bei juodųjų serbentų aromato, labai gaivaus skonio, vidutinio stoto vynas. Poskonyje jaučiamas puikus balansas tarp mineralų bei prieskonių užuominų. Galima patiekti vieną kaip aperityvą, puikiai tinka su daržovių užkandžiais, šviežiu sūriu. Patiekimas atšaldytas iki 8-10 C.


Na, ir galiausiai Viktorijos saldžioji lazanija su varške ir morkomis. Panaši į varškės apkepą, švelnaus skonio ir saikingai saldi. Tikrai labai gardi. Ir objektyviai, ir subjektyviai džiaugiuosi, kad orkaitę laimėjo Viktorija. O ten tai kažkokiai moteriškei zvimbusiai, kad lazanija gali būti tik iš mėsos, kad tai nebuvo lazanija etc, palinkėsiu praplėsti savo akiratį... švelniai tariant. 


Saldi lazanija su varške
Viktorija Andrikonienė

360 g varškės, 150 g morkų, 3 kiaušiniai, 70 g sviesto, 3 šaukštai cukraus, 4 šaukštai manų kruopų, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, sauja džiovintų spanguolių, migdolų drožlių, 3 lazanijos lakštai, džiūvėsėlių ir sviesto formai patepti.

Kiaušinius išplakite su cukrumi. Sudėkite pertrintą per sietelį varškę. Supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Morkas sutarkuokite smulkia trintuve. Įmaišykite jas į varškės masę. Suberkite manus ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite. Įmaišykite džiovintas spanguoles.

Kepimo formą (vieno lazanijos lakšto dydžio) ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Ant dugno dėkite lazanijos lakštą, sukrėskite trečdalį varškės masės. Kartokite, kol pasibaigs produktai. Apibarstykite migdolų drožlėmis.

Kepkite 180 °C laipsnių orkaitėje apie 1 val.

MV vyno ekspertai rekomenduoja: „J.P.Chenet White Sweet VdP des Côtes du Tarn“.
Prancūziškas saldus skaidrios gelsvos spalvos, žalsvo atspalvio vynas, pasižymintis švelniais tropinių vaisių ir baltų žiedlapių aromatu. Idealiai tinka su vaisių salotomis. Galima ragauti vieną, tiesiog kaip aperityvą. Rekomenduojama patiekti atšaldytą iki 10 ºC.






Varškės pyragas su abrikosų džemu ir rozmarinais


Jungiuosi prie 2012 metų knygų iššūkio. Ilgai stovėjau prieš savo knygų sieną. Traukiau, dėliojau, kišau atgal geresniems laikams, kitos buvo nurašytos kaip niekaip neįveikiamos. Su "Rožės vardu" pasidaviau galutinai. Neįveiksiu aš tos knygos net iš dešimto karto. Apskritai nežinau, ar baigsiu tą 12 in 12 iššūkį. Na, bet pabandyti verta. Taigi mano sąrašas 2012 metams būtų toks:

Karen Blixen Iš Afrikos, 1998, Tyto alba - visi ją labai giria, bet aš niekaip neprisiruošiu jos perskaityt. 

G. G. Marquez Patriarcho ruduo, 2006, Alma littera - guli ta knyga nuo kažkurios ten knygų mugės.  

Terry Pratchett Witches Abroad, 1991 - fantasy genijus, sukūręs discworld. Ne visos jo knygos yra vienodai geros ir įdomios, bet turiu savo mylimus herojus. Tai knygas perku tik apie mylimukus. 

Ian Jeffrey Fotografija. Trumpa istorija, 1999, R. Paknio leidykla - fotografijos meno istorija. Senokai jau dulka lentynoje. Tikiuosi, kad nebus labai nuobodi. 

Peter Hoeg, Panelės Smilos sniego jausmas, 1999, Tyto alba - Julia Ormond ir daug sniego. Taip, mačiau filmą, bet noriu perskaityti ir knygą. 

Giovanni Boccaccio Dekameronas, 2006, Tyto alba - išleidau visą dovanų čekį "ant jos", bet taip ir neprisiliečiau. 

Žorž Sand, Indiana, 1963, Valstybinė grožinės literatūros leidykla - klasika, ką čia jau bepridursi. 

Pedro Almodovar Pati Difuza ir kiti tekstai, 2006, Alma littera - pirkau knygų mugėj. Tipo buvo kažkoks geras deal'as  - trys knygos už 45 Lt, jei neklystu. Gerai pagalvojus tas deal'as gal ne toks jau ir geras buvo. Na, bet knygų mugėj sveikas protas lieka už durų. Vienas mylimiausių režisierių, bet kaip rašytojas man nežinomas. 

Mr. Fluxus. Kolektyvinis Jurgio Mačiūno portretas, 2009, Baltos lankos - gal paaiškės, už ką Zuokas sumokėjo tuos penkis melejonus dolerių. 

M. Lermontovas Mūsų laikų herojus, 1963, Valstybinė grožinės literatūros leidykla - labai stipriai abejoju dėl šitos knygos. Bet jos gavimo momentu mane užtikrino, kad tai gera knyga. Na, žiūrėsim. 

Luisas Kerolis Alisa stebuklų šalyje, 1991, Vyturys - na, ką... taip, aš dar jos neskaičiau. Ir galiu pasakyt kodėl. Tas tarybinis multikas buvo vienas baisiausių multikų ever. Po "Ežiuko rūke", aišku. Tai man kažkaip iki šiol ir nekilo noras skaityti knygą. 

Na, ir dvi alternatyvos, jei kuri nors knyga pasirodys neįveikiama arba neįtikėtinai nuobodi:

Isabel Allende Eva Luna, 2006, Alma littera - na, man patinka ta Isabelė. 

Terry Pratchett The Last Continent, 1999 - bus maloni alternatyva. Priežastys minėtos aukščiau. 

Na, su pirmuoju kitų metų iššūkiu prisidaviau, tai galima eit link recepto:


Šitas varškės pyragas žavi savo paprastumu. Nei per saldus, nei per prėskas. Pats tas. Ne veltui Eglė su Violeta aikščiojo dėl jo. Obuolienės tai aš neturėjau, bet ją pakeičiau abrikosų džemu su rozmarinais. Kadangi džemas buvo su abrikosų gabaliukais, tai viską susmulkinau smulkintuvu iki vientisos masės. Tik gaila, kad mažokai jo turėjau. Realiai reikėtų šiek tiek daugiau. Puikiausiai galima būtų naudoti ir bet kokį kitą džemą ar tai uogienę. Man atrodo, kad labiau tiktų išraiškingesni, rūgštesni vaisiai - rabarbarai, slyvos, bruknės. Turėtų būti skanu su apelsinų cukatais.

Dar vienas dalykas. Tai tas šaukštas krakmolo arba miltų, kuris yra nurodytas pas merginas. Aš jo nedėjau. Man varškės masė išėjo pakankamai tiršta. Tikriausiai čia nuo varškės šlapumo priklausom. Jei jau matote, kad labai skysta, tai įdėkit tą 1 v. š. krakmolo ar miltų. 



Tešlai:
200 g sviesto
350 g miltų
30 g cukraus
žiupsnelis cinamono

Įdarui:
3 kiaušiniai
150 g cukraus
500 g varškės
250 ml džemo

  1. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki balkšvos masės. Sudedame varškę ir gerai išmaišome. 
  2. Paruošiame tešlą - pirštais sutriname kambario temperatūros sviestą kartu su miltais, cukrumi ir cinamonu. Turime gauti kažką panašaus į maltus džiūvėsėlius. Sviesto gabalėlių neturi likti.  
  3. Paruoštą tešlą suberiame į kepimo indą. Gerą saują paliekame pyrago apibarstymui. Su ranka lengvai spausdami suformuojame pyrago pagrindą. 
  4. Ant pagrindo supilame varškės masę. Ir ant viršaus supilame džemą ir tolygiai paskirstome per visą pyrago paviršių. Užberiame likusius trupinius. 
  5.  Kepame apie 60 minučių 180 laipsnių temperatūroje, arba kol iškepa. 
Skanaus! 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP