Praeitą šeštadienį įvyko visus metus trukusio konkurso "Sužibėk virtuvėje" finalas, kuris vyko "Kulinarijos studijoje". Konkursą organizavo žurnalas "
Virtuvė. Nuo...Iki" ir "
Electrolux", kuris ir įsteigė nuostabų prizą - garinę orkaitę. O vynus jau tradiciškai parinko "
Mineraliniai vandenys".
Vakaro tema buvo lazanija. Šešios atrinktos dalyvės turėjo iškepti po lazaniją. Iš tų šešių dalyvių buvo net trys blogerės - Viktorija iš "
Receptų medis", Ineta iš "
Gamyklėlės" ir Reda iš "
Laisvalaikis virtuvėje". Oi, Redai dar padėjo jos draugė Vilma iš "
Širšių lizdas". Tai galima sakyt, kad iš viso buvo keturios blogerės.
Šiaip lazanija gi yra gėris visiškas, ar ne? O čia dar net visos šešios puikios lazanijos. Lazanijos su mėsa buvo labai panašios. Iš jų išsiskyrė meksikietiška, kuri buvo saikingai aštri. Ir iš tų su mėsa ji man labiausiai patiko. O kitos dvi daugiau mažiau buvo panašios.
Visus labai sužavėjo lazanija su lašiša, brokoliais ir rikota. Taip, ji buvo skani, bet asmeniškai man jai kažko trūko. Ir kaip sakė kažkuris iš komisijos narių, kad su tokiu deriniu niekada neapsigausi. Jis yra klasikinis ir saugus, bet tai yra konkursas. Aš daugiau vertinu netikėtumo faktorių, nes čia juk nebuvo kas geriausiai pagamins lazaniją pagal tokį patį receptą. Nors reikia pažymėti, jog šitos lazanijos lakštai buvo ne pirktiniai, bet gaminti vietoje. Ir jos pateikimas buvo estetiškas. Tai buvo du dideli pliusai šitai lazanijai. Na, ir ji buvo skani.
Lazanija su lašiša, brokoliais ir špinatais
Vita Židonienė
2 ½ stiklinės miltų („ekstra“ 405 D), 4 kiaušiniai, 20 g druskos, žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų, 20 ml alyvuogių aliejaus, 20 g sviesto, 600 g lašišos filė, 500 g brokolių, 200 g špinatų,
30 g krapų, 3-4 skiltelės česnako, 400 g grietinėlės (10% rieb.), 150 g rikotos sūrio, 300 g mocarelos sūrio, 150 g sūrio „Džiugas“.
Iš miltų, žiupsnelio druskos ir dviejų kiaušinių užminkykite tešlą. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pastovėti.
Lašišą supjaustykite maždaug 0.5 cm storio gabalėliais, pabarstykite druska, pipirais, smulkintais krapais.
Brokolį padalinkite mažesniais žiedynais ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Špinatus pakepinkite su trupučiu sviesto, pasūdykite, pabarstykite pipirais.
2 kiaušinius suplakite, supilkite grietinėlę, paskaninkite druska ir pipirais.
Į rikotą dėkite susmulkintą česnako skiltelę, įberkite druskos ir pipirų. Mocarelą supjaustykite nestoromis riekėmis, Džiugą sutarkuokite smulkesne, nei burokine trintuve.
Iš tešlos iškočiokite lakštus, juos apvirkite ir sluoksniais klokite į indą, kuriame kepsite lazaniją. Sluoksniuokite taip: tešla, rikota, špinatai, brokoliai, mocarela, grietinėlės padažas, vėl tešla, rikota, lašiša, mocarela, padažas. Tada vėl tešla, rikota, špinatai, brokoliai, mocarela, padažas, tešla.
Viršų pabarstykite tarkuotu „Džiugo“ sūriu, apliekite padažu. Kepkite 190 °C laipsnių orkaitėje apie 30 min. Išjungę orkaitę dar leiskite lazanija 10 min. pastovėti.
MV vyno ekspertai rekomenduoja: „Hans Greyl Sauvignon blanc“
Naujosios Zelandijos sausas vynas puikiai atspindi išraiškingą Marlborough regiono stilių. Žolelių, prinokusių guava ir pasiflorų vaisių aromatai sukuria puikų balansą.Dera su žuvies, ant grotelių keptos vištienos, daržovių, bei makaronų patiekalais.
Antroji pagal patikimą ... Ne visai tai buvo lazanija.... Buvo lazanijos suktinukai. Dieve, kaip tai buvo gerai. Jei gaminsit, tai būtinai ir tą padažą pasigaminkit, nes jis žiauriai geras. Ir labai tiko prie suktinukų. Man patiko, nes tai nebuvo tradicinė lazanija, o jos interpretacija. Ir šiaip aš blaškiausi tarp šitų suktinukų ir nugalėtojos lazanijos.
Lazanijos suktinukai su daržovėmis, ricotta varške ir moliūgų bešamelio padažu
Reda Vilūnienė
Suktinukams: 8 lazanijos lakštai, 1 baklažanas, 1 cukinija, kelių šaukštų alyvuogių aliejaus,
druskos, ½ stiklinės smulkiai tarkuoto Parmigiano Reggiano sūrio, ½ stiklinės tarkuoto mocarelos sūrio, ¾ stiklinės rikotos sūrio (~180-200 g), ½ stiklinės maltų džiūvėsėlių, 1 stiklinės arba 2 mažų kiaušinių.
Moliūgų bešamelio padažui: 1 stiklinė + 1 šaukštas pieno, 2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai miltų, ½ puodelio moliūgų tyrės, žiupsnelis muskato riešuto.
Taip pat reikės: aliuminio folijos, drėgno rankšluostėlio.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros. Daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais, paskleiskite jas didelėje skardoje išklotoje aliuminio folija, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pamaišykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15-20 min. (po 10 min. pamaišykite).
Kol kepa daržovės šiek tiek pasūdytame vandenyje apvirkite lakštus (kelias minutes). Nusausinkite, uždenkite drėgnu rankšluostėliu ir atidėkite į šalį.
Paniravimui paruoškite du dubenėlius: į vieną įmuškite kiaušinius, įpilkite šaukštą pieno ir lengvai paplakite. Kitame sumaišykite džiūvėsėlius su ¼ stiklinės Parmigiano Reggiano sūrio.
Sumaišykite likusį Parmigiano Reggiano sūrį, rikotą ir mocarelos sūrį. Į sūrių mišinį sukrėskite pravėsusias skrudintas daržoves.
Imkite po vieną apvirtą lakštą, aptepkite jį įdaru (maždaug po 1-2 šaukštus), standžiai susukite suktinukus, vynioti pradėkite nuo trumposios kraštinės. Suktinukus iš visų pusių aptepkite kiaušinių plakiniu, apvoliokite džiūvėsėlių-sūrio mišinyje ir sudėkite į aliuminio folija ar kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite apie 20 min., kol gražiai parus.
Moliūgų bešamelio padažui keptuvėje ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami pakepinkite porą minučių. Kaitindami ant nedidelės kaitros, po truputį supilkite pieną. Nuolat maišykite šluotele. Kai užvirs, sukrėskite moliūgų tyrę, išmaišykite ir dar keletą minučių pakaitinkite. Pagardinkite druska ir muskato riešutu. Patiekite su šiltais suktinukais.
MV vyno ekspertai rekomenduoja: „Beso de Vino Garnacha Rosado Cariñena D.O.“
Ispaniškas sausas ryškios rausvos spalvos su violetiniu atspalviu. Braškių uogienės bei juodųjų serbentų aromato, labai gaivaus skonio, vidutinio stoto vynas. Poskonyje jaučiamas puikus balansas tarp mineralų bei prieskonių užuominų. Galima patiekti vieną kaip aperityvą, puikiai tinka su daržovių užkandžiais, šviežiu sūriu. Patiekimas atšaldytas iki 8-10 C.
Na, ir galiausiai Viktorijos saldžioji lazanija su varške ir morkomis. Panaši į varškės apkepą, švelnaus skonio ir saikingai saldi. Tikrai labai gardi. Ir objektyviai, ir subjektyviai džiaugiuosi, kad orkaitę laimėjo Viktorija. O ten tai kažkokiai moteriškei zvimbusiai, kad lazanija gali būti tik iš mėsos, kad tai nebuvo lazanija etc, palinkėsiu praplėsti savo akiratį... švelniai tariant.
Saldi lazanija su varške
Viktorija Andrikonienė
360 g varškės, 150 g morkų, 3 kiaušiniai, 70 g sviesto, 3 šaukštai cukraus, 4 šaukštai manų kruopų, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių, sauja džiovintų spanguolių, migdolų drožlių, 3 lazanijos lakštai, džiūvėsėlių ir sviesto formai patepti.
Kiaušinius išplakite su cukrumi. Sudėkite pertrintą per sietelį varškę. Supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Morkas sutarkuokite smulkia trintuve. Įmaišykite jas į varškės masę. Suberkite manus ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite. Įmaišykite džiovintas spanguoles.
Kepimo formą (vieno lazanijos lakšto dydžio) ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvėsėliais. Ant dugno dėkite lazanijos lakštą, sukrėskite trečdalį varškės masės. Kartokite, kol pasibaigs produktai. Apibarstykite migdolų drožlėmis.
Kepkite 180 °C laipsnių orkaitėje apie 1 val.
MV vyno ekspertai rekomenduoja: „J.P.Chenet White Sweet VdP des Côtes du Tarn“.
Prancūziškas saldus skaidrios gelsvos spalvos, žalsvo atspalvio vynas, pasižymintis švelniais tropinių vaisių ir baltų žiedlapių aromatu. Idealiai tinka su vaisių salotomis. Galima ragauti vieną, tiesiog kaip aperityvą. Rekomenduojama patiekti atšaldytą iki 10 ºC.