Apie viską po truputį

Tai va, bandau grįžt vėl prie bloginimo. Beveik tris mėnesius kažkur prabimbinėjau. Bais neturėjau įkvėpimo gaminti, bet kažką veikiau ir buvau:
Balandžio pabaigoj galų gale susiorganizavom seniai planuotą pasisėdėjimą su Mindaugu, Pauliumi ir Beata. Gėrėm vyną ir gaminom. Jei tiksliau, tai gamino vyrai, o mes tik vyną gėrėm. Gaminom labai skaniai - rizotą (su pankoliais, šparagais, žirneliais ir porais) ir burgundiškus kiaušinius, kurie yra verdami vyne, o vėliau iš jo yra daromas padažas. Tai tie kiaušiniai žinokit yra žiauriai gerai. Na, tiesiog neapsakomai. Šiek tiek užtrunka pagaminti, bet manau, kad kelis kartus pasipraktikavus tai neturėtų užimt daug laiko. Idealūs sekmadienio pusryčiai.
Burgundiškų kiaušinių recepto einam į Mindaugo blogą. O rizoto einam į a cup of mascarpone blogą.



Po to Borjomi buvo pakvietęs į savo vakarą, kuris vyko Tiflisi Dukani restorane. Buvo daug maisto (virtuvės šefas tikriausiai įsimylėjęs, nes druskos taip jau nepagailėta buvo visuose patiekaluose ir dar dovanų davė kažkokios druskos), buvo čačios ir, žinoma, buvo Borjomi. 
Asmeniškai man pirmoj vietoj pagal skanumą yra du gruziniški patiekalai - chačapuri ir мхали. Pastarasis itin neišvaizdus, bet man jis toks wow dar nuo Gruzijos su Borjomi. Dabar kaip tik tinkamas metas jam gaminti. Turguj pilna šviežių špinatų ir burokėlių lapų. 



Tuomet buvo Roma su daug lietaus. Labai didelio įspūdžio nepaliko. Kažkaip nuotraukose viskas gražiau atrodo. Vatikanas iš viso yra overrated. A. Bourdain'as buvo teisus, kad ten nėr ko eit. Geriau jau užsisakyti porciją Cacio e pepe ir raudono vyno taurę. Italų pusryčiai cappuccino e cornetto yra best ever pusryčiai mano gyvenime. Tai pažiūrėjus iš tos pusės nebuvo jau taip ir blogai. O dar geriau pagalvojus, tai planuoju ten dar grįžt. 


Tuomet buvo Europos dienos gegužės pradžioj. Švyturys pristatė tam specialiai sukurtą meniu. Man ypač patiko „Old Port Ale“ derinys su škotišku juoduoju pudingu, karameliniais svogūnais ir keptu obuoliu. Kaip Donatas Dabrovolskas sakė - juodojo pudingo kremiškumas pasipildo švelniu alaus saldumu, o neintensyvi angliarūgštė atgaivina gomurį. Tiesiog fantastika! 
Daugiau aprašė Modestas ir Paulius


Tuomet buvo Vyno dienos, į kurias pakvietė Švyturys. Donatas buvo paruošęs puikią alaus ir desertų degustaciją. Buvo trys desertai su Baltija, Baltu ir Old Port Ale. Mano favoritas buvo pats pirmasis derinys su Old Port Ale ir kakaviniu pyragaičiu, pagardintu lazdynų riešutų pasta, vaflinių traškučių įdaru ir migdoliniu macarons. Tiek alaus, tiek deserto kreminiai grietinėlės poskoniai puikiai papildė vienas kitą. 
Prie Balto alaus buvo priderinta citrininė tartaletė su šviežiomis braškėmis ir morengų sniegu. O prie Baltijos alaus toks kaip ir šokoladinis saldainis, įdarytas džiovintų slyvų džemu, juodojo šokolado gabaliukais su riešutais ir cukruotais vaisiais. 
Daugiau priragavom visokių riesling'ų, bet kažkaip nė vienas labai neįstrigo. O šiaip pats renginys IMHO prastėja. 





Tagliatelle su bobausiais


Nevalgau neaiškių grybų, t.y. kas ne baravykai, lepšiai ir voveruškos, tas neįeina į mano valgomų grybų sąrašą. Ir turguj net galvos nepasukdama pražygiuoju pro visokias lietuviškai nekalbančias bobutes, pardavinėjančias kažkokius grybus. Bet šiemet užkliuvau už Renatos bobausių su grietine. Pagalvojau, kad vis tik gal verta išbandyti. Keista, bet ta bobulytė rusiškai sakė, kad pati nevalgo šių grybų. Tik renka ir pardavinėja. 

SVARBU. Bobausiai yra nuodingi grybai. Juose esanti veiklioji medžiaga giromitrinas gali sukelti apsinuodijimą. Pagūglinkite ir pamatysite, kas gali nutikti apsinuodijus. Taip pat nuodingi yra ir garai, kurie atsiranda verdant grybus. Būkite atsargūs ir vėdinkite patalpą. Tinkamai paruošus grybus, juos galima valgyti be baimės. 

Grybus būtina virti 2-3 kartus po 15 minučių. Kiekvieną kartą vandenį išpilkite ir pakeiskite švariu. Taip pat jokias būdais nenaudokite vandens, kuriame virė grybai. Į vandenį išsiskiria visi nuodai, todėl viską išpilkite lauk. 

2 porcijoms reikės: 
1 litro bobausių
1 svogūno, smulkiai supjaustyto
gabaliuko sviesto kepimui
200 ml riebios grietinėlės 
šviežių čiobrelių
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį

Bobausius nuplaukite. Užvirinkite puodą vandens ir sumeskite grybus. Virkite 15 minučių. Vandenį išpilkite. Vėl užvirkite vandenį su grybais, virkite 15 minučių, vandenį išpilkite. Ir dar kartą viską pakartokite iš naujo. Grybus nukoškite. Nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite sietelyje nuvarvėti. 

Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūną. Kepkite tol, kol svogūnai suminkštėja ir pasidaro permatomi. 

Bobausius perpjaukite per pusę ir sudėkite į keptuvę. Įdėkite čiobrelių, druskos ir pipirų. Pakepkite kelias minutes. 

Išvirkite tagliatelle pagal instrukciją. Nukoškite ir sudėkite į keptuvę. Supilkite grietinėlę, išmaišykite ir 1-2 minutes dar viską pakepkite. 

Skanaus! 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP