Maltos jautienos sriuba

       Nu, tu kurmi, kurmi... amžino įšalo žemėj gyvenam. Ne kitaip. Viena draugė, gyvenanti Londone, giriasi - pas mus šiandien +16... Tik pamanykit. O pas mus šiandien -10. Kita draugė, išvažiavusi ten pat pas seserį, facebook'e deda nuotraukas su žydinčiais krokais. O mes... O ką mes? Pas mus -10. Dar trečia, reziduojanti Ispanijoj, irgi be didelio sąžinės graužimo rodo prikritusių apelsinų perteklių po medžiais, o dar ten mandarinų rūšių visokiausių skaniausių yra, o ir tuoj migdolai žydės. O pas mus...  Pas mus -10.

       Žinau... Kalčiausios čia yra Užgavėnės. Šiemet išpuolusios itin vėlai. Per kovo 8-ąją. Šiaip tai ganėtinai juokinga. Kažkuriam iš vyriškų blog'ų buvo pastebėta - ar bus etiška deginti didžiakrūtę šiaudinę moterį per kovo 8-ąją, a?



Reikės:
600 ml vandens
1 svogūno
300 g maltos jautienos
1 vidutinė morka
1 nedidelė raudona paprika
1 nedidelė geltona paprika
1 indelis konservuotų pupelių
1 indelis smulkintų pomidorų
1 v. š. rūkytos paprikos
1 a.š. kakavos
pusė čili pipiro (arba pagal skonį)
šviežiai maltų pipirų
druskos pagal skonį
kelios šakelės petražolių

1. Į puodą su verdančiu vandeniu sudedame maltą jautieną, supjaustytus svogūnus ir prieskonius. Verdame 15 minučių.
2. Sudedame supjaustytas morkas ir dar paverdame 10 minučių.
3. Tuomet sudedame juostelėmis supjaustytas paprikas, čili ir pomidorus. Dar verdame 10-15 minučių arba kol daržovės išverda. Baigiant virti sudedame pupeles ir verdame dar kelias minutes.
4. Įdedame druskos pagal skonį.

Skanaus!

Kišas su voveraitėm ir moliūgu

     Kažkur ten viduj... Giliai, giliai girdėjau cypiant proto balsą - tau jos nereikia. Nereikia. Tau dar reikia naujo plaukų džiovintuvo. Kitaip rytoj galėsi šlapia galva drožt į darbą. Tau jos nereikia.... Bet nu... gi 30 Lt! Čia juk Jamie. Storu viršeliu! Anglų kalba! Garantija, kad nereiks sukt galvos, kas per velnias yr tas saldukas... 30 Lt!
     Knygų mugėj planavau pirkt tik "Vyno istorijas" ir "Metai už stalo", bet dar parsinešiau Makso Frajaus dvi naujas knygas, nepaisant to, kad girdėjau, jog kitas vertėjas ir vertimas prastokas (Dabar galvoju, kodėl aš rusiškai neskaitau? Juk galiu). Ir viršelis nebe Sigutės pieštas. Na, kaip galima taip elgtis su knygos gerbėjais? "Metai už stalo" vėl liko kitiems metams. O gal bus koks išpardavimas. Bet užtat turiu Jamie ir naują plaukų džiovintuvą.
      Išeinant tarpdury susitikau buvusį dėstytoją Regimantą Tamošaitį, neįtikėtina, bet jis man nusišypsojo ir pasisveikino. Kaip po tiek metų galima prisimint savo buvusius studentus?


Reikės (Formos skersmuo 23 cm):
Tešlai:
100 g miltų (šį kartą bandžiau su ruginiais miltais)
50 g sviesto
1 kiaušinis (L dydžio)

Įdarui:

sviesto kepimui
2 vidutiniai svogūnai
kelios šakelės šviežių čiobrelių
šiek tiek muskato riešuto 

apie 200 g grybų
apie 200 g moliūgo
druskos pagal skonį
3 kiaušiniai (L dydžio)
50 ml grietinėlės arba natūralaus jogurto
gabalėlis sūrio, jei netyčia turit užsilikusio šaldytuve. Jei neturit, nieko tokio. Bus gerai ir be sūrio.

1. Sviestą supjaustome gabaliukais ir pirštais sumaišome su miltais. Įmušame kiaušinį. Išminkome. Tešla yra limpanti prie rankų. Jei labai norisi, tai miltų galit šiek tiek dar įdėt. Suvyniojam į maistinę plėvelę pusvalandžiui.
2. Svogūną supjaustome plonais griežinėliais. Įmetame čiobrelio šakeles, įberiame muskato riešutą. Išlydome sviestą ir svogūnus kepame ant mažos ugnies, kol suminkštėja.
3. Supjaustome grybus. Moliūgą supjaustome 2-3 cm kubeliais. Ir viską sudedame kartu su svogūnais. Ir dar pakepame apie 5-10 minučių, kol viskas suminkštėja.
4. Po pusvalandžio tešlą iškočiojame labai plonai - 2 mm. Aš kočiojau tarp dviejų kepimo popieriaus lapų - taip patogiau, greičiau ir tešla nelimpa prie kočėlo. Tada klojame į kepimo indą ir formuojame kraštelius - jų aukštis turi būti apie 2 cm. Sudedame keptus svogūnus, grybus ir moliūgą.
5. Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių. Kepame apie 20-25 minutes.
6. Per tą laiką išplakame kiaušinį su grietinėle arba jogurtu. Ir įtarkuojame sūrio.
7. Po 20 minučių ištraukiame kišą ir užpilame kiaušinio plakiniu. Dar kepame apie 10-15 minučių arba kol iškepa. Čia jau nebesilaikiau nurodytos temperatūros ir pakėliau iki 175 laipsnių.

       Pastabos:
          - tešlos pagal receptą vos užteko, todėl arba darykit daugiau tešlos, arba imkit mažesnę formą.
         - nurodyta temperatūra buvo kiek per žema. Manyčiau, kad galima kelt kokiais 10-15 laipsnių.

       Be galo gardus kišas. Moliūgas ten įkrito visai netikėtai - buvo likęs nedidelis gabaliukas, bet pilnai pasiteisino.

       Adaptuota pagal Seasons žurnalą.

Šokoladu aplietas keksas


       Cha, gavau vakar cukraus. Bet su nuotykiais. Ateinu į parduotuvę, cukraus lentynos, aišku, beveik tuščios. Stovi dvi pensininkės ir šneka. Aš nieko blogo negalvodama ir labai nežiūrėdama imu vieną iš dviejų cukraus pakelių toje lentynoje. Tik girdžiu piktą balsą - čia mano!!! - ?! ... Ir viena iš jų įsitveria nagais į tuos du savo pakelius... Na, žinokit, apstulbau. Pasilenkiau ir pasiėmiau cukrų iš žemiau esančios lentynos.


       O mano keksų manija tęsiasi toliau. Šį kartą puikus ir minkštas, šiek tiek biskvitinis keksas. Kitą kartą dėčiau citrinos sulčių. Trūksta ryškesnio skonio.

Reikės (formos dydis 8x27 cm):
100 g sviesto (82 %)
90 g cukraus
5 tryniai
3 baltymai
40 g kondensuoto pieno
70 g miltų
50 g krakmolo
1 1/2 a.š. kepimo miltelių

1. Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
2. Sviestą su cukrumi išsukame iki purumo.
3. Po vieną įmaišome trynius.
4. Supilame kondensuotą pieną.
5. Atskirame dubenyje persijojame miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Ir gerai viską išmaišome, kad kepimo milteliai pasiskirstytų vienodai.
6. Miltus po truputį suberiame į tešlą.
7. Baltymus gerai išplakame ir atsargiai įmaišome į tešlą.
8. Kepame 170 laipsnių temperatūroje. Ten parašyta, jog keksas kepa apie valandą laiko. Man iškepė per 40 minučių.

Glazūra:
100 g šokolado
40 g sviesto
Viską ištirpinam ir užpilam ant kekso.

Pagal Chadeyka. Dar išbandykit Ufos keksą su migdolais. Vietoj paprastų riešutų dėjau migdolų drožles. Skanesnis nei šitas.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP