Rageliai su lazdyno riešutų įdaru


Šituos ragelius periodiškai vis kepu nuo pat jų pasirodymo Eglės bloge. Tik pasimažinau šiek tiek kiekius pagal save. Ir receptas yra įrašytas į mano raudonąjį sąsiuvinį, o tai reiškia, kad rageliai yra labai geri.

Į šitą įdarą galite įdėti dar ir kelis šaukštelius kakavos, arba gaminti su aguonomis, arba su uogiene. Na, viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos.

Reikės
Tešlai:
160 g sviesto
2 trynių
150 ml grietinėlės (13 proc)*
1/4 a.š. druskos
250 g miltų

Įdarui:
100 g lazdyno riešutų
80 g cukraus
1 a.š. cinamono

Visi produktai turi būti kambario temperatūros. 

Supjaustytą kubeliais sviestą ir trynius sudėkite į virtuvinį kombainą, supilkite grietinėlę, suberkite druską ir plakite apie pusę minutės. Toliau po šauktą berkite miltus, kol visus subersite. Tešlą gausite labai minkštą ir lipnią. Bet miltų daugiau nedėkite. Rankas gausiai apibarstykite miltais ir suformuokite kamuolį, kurį irgi apibarstykite miltais. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve per naktį. Ar bent jau kelias valandas. 

Sausoje keptuvėje pakepinkite lazdyno riešutus. Atvėsinkite, nulupkite nuo riešutų odelę ir sudėkite į virtuvinį kombainą kartu su cukrumi ir cinamonu. Viską sumalkite iki vientisos masės. 

Tešlą padalinkite į tris dalis. Iškočiokite apskritimus. Užberkite įdaro, kurį galite delnais šiek tiek paspausti, tuomet ne taip byrės sukant ragelius. Kiekvieną apskritimą supjaustykite lyg pjaustytumėt picą į 8 dalis. Suvyniokite kiekvieną trikampį nuo išorės į vidų. 

Kepkite apie 25 minutes 180 laipsnių temperatūroje. 

Skanaus!




Troškintas triušis su kukuliais


Kameroj "atgulė" 9 kg ėrienos, 2 triušiai ir dar 3 triušiai pakeliui į Vilnių. Tai jau mėsa apsirūpinau ilgam. Dabar vis vartau savo knygas ir ieškau, ko nors įdomaus, nes simple receptai yra nebeįdomūs. Jau beveik išmokau be vargo supjaustyt triušį. Ačiū už tai jutūbuj. Dar noriu išmokt nuimt nuo kaulo ir pasigamint su džiovintom slyvom pagal Michel Roux Jnr. Bet čia gal kitą kartą. O šiam kartui troškintas triušis su kukuliais iš Jamie Oliver knygos "Cook with Jamie". 

Reikės:
Kukuliams:
300 g miltų
1 a.š. džiovinto peletrūno
druskos ir šviežiai maltų pipirų
2 a.š. kepimo miltelių
150 g sviesto
1 a.š. malto muskato

1 triušis (1-1,5 kg), supjaustytas gabalais
miltų
alyvuogių aliejaus, sviesto kepimui
50 g rūkytos šoninės, supjaustytos kubeliais
1 svogūnas
šakelė šviežio rozmarino
250 g pievagrybių, plonai supjaustytų
1 butelis alaus
vištienos sultinio apie 250 ml (arba pagal poreikį)

Dubenyje su miltais gerai permaišykite kepimo miltelius, druską, pipirus ir peletrūną. Suberkite viską į virtuvinį kombainą, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir viską išmaišykite. Iš tešlos iškočiokite "dešrą" ir ją supjaustykite į 15-18 vienodų gabaliukų. Miltuotomis rankomis suformuokite rutuliukus. Sudėkite į miltais pabarstytą lėkštę. Apibarstykite maltu muskatu ir pastatykite į šaldytuvą. 

Triušio gabalėlius apvoliokite miltuose, perteklių nupurtykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir sviestu, iš visų pusių apkepkite triušį. Perdėkite į gilų kepimo indą (apie 25-30 cm diametro). Ten pat sudėkite supjaustytą šoninę. 

Toje pačioje keptuvėje, kur kepė triušis, įdėkite dar šiek tiek sviesto ir pakepinkite svogūnus, kol suminkštėja. Iškepusius supilkite ant triušio. Tuomet keptuvėje apkepkite pievagrybius kartu su rozmarinu. Sudėkite ant triušio. 

Supilkite alų ir vištienos sultinį. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių. Tuomet sudėkite ant viršaus kukulius tarp jų palikdami apie 1 cm tarpus. Ir dar kepkite 40 minučių. 

Skanaus!


Gubana


Gubana yra tradicinis šiaurės-rytų Italijos desertas, kepamas visokioms šventėms. Tai artėjančioms Kalėdom irgi tiks puikiai. 

Su mielinėm tešlom patirties daug neturiu ir paprastai mieliniai kepiniai manęs nežavi. Bet šito pyrago įdaras man (!)  yra labai ir netgi labai niam. Ir nėr ko slėpt - pyragas gražiai atrodo. Jau sugalvojau, kad šiek tiek pakeitus įdarą, jis puikiai tiks šitiems nuostabiems rageliams, kuriuos jau kepiau ne kartą. 

Aišku, dariau pakeitimų dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Šviežias mieles keičiau sausom, vietoj saldaus vyno įpyliau Cointreau (galima pilti romą ar grapą), ir dar pyliau šiek tiek pieno, nes įdaras pasirodė besąs sunkiai tepamas, dėl sausainių irgi nesukau daug galvos - pakeičiau klasikiniais selgos sausainiais. 

Originalus receptas yra iš food52.com.

Reikės:
600 g miltų + dar pagal poreikį
300 g pieno
180 g cukraus
9 g sausų mielių
1 kiaušinis
1 kiaušinio trynys
1 a.š. druskos
1 tarkuota citrinos žievelė
1 tarkuota apelsino žievelė
160 g tirpinto sviesto

Virtuviniame kombaine sumaišykite miltus, cukrų, mieles ir pieną. Įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir tarkuotas citrinos bei apelsino žieveles. Pamažu supilkite ištirpintą sviestą.

Kadangi man tešla labai lipo prie rankų, tai įbėriau dar šiek tiek miltų. Bet persistengi su jais nereikia. Tešla turi būti minkšta ir elastinga.

Kol darysite įdarą, tešlą padėkite į šoną.

Įdarui:
80 g migdolų
80 g graikinių riešutų
70 g lazdyno riešutų
220 razinų
100 g cukraus
60 ml cointreau (arba saldaus vyno)
1 kiaušinis
40 g sviesto
170 g sausainių
50 g apelsinų cukatų
30 g kakavos
1 a. š. cinamono
1 tarkuotos citrinos žievelės
pieno pagal poreikį

Sausoje keptuvėje pakepinkite riešutus. Visus produktus suberkite į virtuvinį kombainą. Malkite tol, kol gausite vienalytę pastą. Jei matote, kad įdaras yra labai sausas ir jį bus sunku tepti, tai įpilkite šiek tiek pieno. Pasta turi lengvai teptis ant tešlos.  

Stalą pabarstykite miltais ir iškočiokite tešlą stačiakampio formos. Storis turi būti 0,5-1 cm. Užtepkite įdarą. Suvyniokite tešlą ir po to susukite į "sraigę". Pyragą įdėkite į apvalią kepimo formą (naudojau 24 cm skersmens), palikite bent 30 minučių pakilti. 

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-60 minučių, arba kol iškepa. 

Skanaus!




  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP