Obuolių pyragas
Nei ruduo, nei ką, bet aš kepu obuolių pyragus, nes turiu du maišus naminių obuolių, kurie šiuo metu tikrai nebėra skanūs, pavytę ir susiraukšlėję, sultys su jais irgi ne kažką gaunas, rytiniams kokteiliams irgi nėra labai tinkami. Iš tiesų tai laukiu, kol jie supus ir tada galėsiu išmest be sąžinės graužimo.
Pyragas yra Mary Berry, aprašytas kaip "very best apple cake". Kaip tai skeptiškai žiūriu į tuos visokius apibūdinimus geriausias, nuostabiausias ir kitoks -iausias. Nors pati ir nevengiu tokių apipūdinimų... Cha cha.... Tai va, bet pyragas yra geras. Tikrai geras. Man labai patiko. Vienas geresnių kepinių su obuoliais.
Aš ten šiek tiek pakeičiau dalį miltų į migdolų miltus. Man jie visada n kartų pagerina kepinių skonį. Tikriausiai sakyt nereikia, kad migdolų miltus galima pasidaryt namie sumalus migdolų drožles (Tik nereikia persistengti malant, nes kitaip jau gausite riešutų sviestą, nors tai ir nėra blogai). Ir pačią tešlos maišymo eigą irgi pakeičiau, nes man visada keistokai atrodo darbo eiga - maždaug viską suverskit į dubenį ir sumakaluokit. Tai jau dariau, kaip esu pripratusi.
Reikės:
180 g miltų
45 g migdolų miltų
2 a.š. kepimo miltelių
225 g cukraus
2 kiaušiniai
1 a.š. vanilės pastos
150 g sviesto, ištirpinto
350 g obuolių (svoris jau nuluptų ir supjaustytų gabaliukais)
25 g migdolų drožlių
cukraus pudros apibarstymui
20 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu ir apibarstykite džiūvesėliais. Perteklių iškratykite.
Miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius suberkite į dubenį ir gerai permaišykite.
Į virtuvinį kombainą sudėkite kiaušinius ir cukrų. Išplakite iki purios masės. Sudėkite vanilės pastą ir po truputį supilkite tirpintą sviestą. Plakite iki vientisos masės. Kombainą išjunkite. Ir medinių šaukštu maišydami po truputį supilkite miltus. Viską išmaišykite iki vientisos masės.
Pusę tešlos supilkite į kepimo formą, suberkite obuolius į kepimo formos vidurį ir ant viršaus supilkite likusią tešlą. Jei pasirodys, kad tešlos yra per mažai ir ji nepadengia obuolių, tai čia nieko tokio. Kepant tešla išsilygina ir obuoliai gražiai pasidengia tešla. Apibarstykite migdolų drožlėmis.
Kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 60 - 90 minučių priklausomai nuo Jūsų orkaitės. Patikrinkite su mediniu pagaliuku, ar pyragas iškepęs, ypač jo vidurys. Jei ištraukiate sausą, tai kepinį galite traukti laukt. Šiek atvėsinkite, išimkite iš kepimo formos ir apibarstykite cukraus pudra.
Skanaus!