Zanussi piknikų zona
nuotraukos Zanussi |
O buvo taip. Balandžio mėnesį Laura atvežė man išbandymui Electrolux'o mikrobanginę. Na, tuo pačiu mes dar pleptelėjom apie katinus, jūrų kiaules, gyvenimą ir electrolux'o šitą prietaisą. Tada prasitariau, kad esu visa electrolux'inė. Mano kaitlentė yra Zanussi, orkaitė irgi Zanussi, indaplovė yra Electrolux'o, o šaldytuvas irgi yra Electrolux'o. Tai tokia būtų priešistorė viso šito reikalo. Ir visai netikėtai prieš kelias savaites Laura pasiūlė paruošti kelis receptus savaitgalio iškyloms (tikriausiai kaip nusipelniusiai Electrolux'o gerbėjai). Iškyloms ne visai gamtoje, bet mieste - Neries krantinėje, kur pernai Zanussi įrengė jaunavedžių piknikų zoną (tik nesuprantu, kodėl būtent jaunavedžių), kurios tikslas yra skatinti iškylauti, atsinešus užkandžius iš namų.
Kadangi piknikų zona yra vis tik mieste, o ne miške ar prie ežero, tai ir receptai turėjo būti gan paprasti, patogūs transportuoti ir valgyti lauke, kad nereiktų naudoti lėkščių ir stalo įrankių. Tiesiog sėdi toj geltonoj kėdėj, trauki iš krepšio kokį pyragaitį, kramsnoji, žiūri į upę ar į pravažiuojančius dviratininkus, o kadangi tai dar kaip ir romantiška iškyla, tai ir mylimojo akimis nepamiršti pasigrožėt.... Stačiai la vita e bella.
Duonelės su mocarela
Reikės:
250 g miltų
3 g sausų mielių
150 ml vandens
½ a. š. druskos
alyvuogių aliejaus patepimui
Įdarui:
100 g vytinto kumpio
1 mocarelos kamuoliukas (120 g)
3 nedideli pomidorai
Bazilikų lapelių
1.Iš miltų padarome „šulinį“, išberiame mieles ir į vidurį supilame vandenį. Su šakute pradedame viską atsargiai maišyti. Kuomet matome, kad vanduo su miltais susimaišė, pradedame minkyti. Jei trūksta miltų, šiek tiek pridėkite. Minkyti reikia apie 5 minutes tol, kol tešla tampa elastinga ir nelimpanti prie rankų.
2.Sudedame tešlą į dubenį, uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padedame šiltai 1 valandai.
3.Per tą laiką supjaustome kumpį, supjaustome mocarelą į 6 dalis, pomidorus perpjauname į keturias dalis.
4.Po valandos tešla turi būti padvigubėjusi. Tuomet ją dar kartą išminkome. Padaliname į 6 dalis. Su kočėlus iškočiojame paplotėlius.
5.Įmame keksiukų kepimo skardą, ją ištempame aliejumi, dedame ten tešlą, suformuojame tokius kaip ir „dubenėlius“. Sudedame įdarą – kumpį, mocarelą, pomidorus ir baziliko lapelius.
6.Dar kartą padedame šiltai 1 valandai. Po valandos tešla bus šiek tiek pakilusi. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 minutes.
Reikės:
250 g miltų
3 g sausų mielių
150 ml vandens
½ a. š. druskos
alyvuogių aliejaus patepimui
Įdarui:
100 g vytinto kumpio
1 mocarelos kamuoliukas (120 g)
3 nedideli pomidorai
Bazilikų lapelių
1.Iš miltų padarome „šulinį“, išberiame mieles ir į vidurį supilame vandenį. Su šakute pradedame viską atsargiai maišyti. Kuomet matome, kad vanduo su miltais susimaišė, pradedame minkyti. Jei trūksta miltų, šiek tiek pridėkite. Minkyti reikia apie 5 minutes tol, kol tešla tampa elastinga ir nelimpanti prie rankų.
2.Sudedame tešlą į dubenį, uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padedame šiltai 1 valandai.
3.Per tą laiką supjaustome kumpį, supjaustome mocarelą į 6 dalis, pomidorus perpjauname į keturias dalis.
4.Po valandos tešla turi būti padvigubėjusi. Tuomet ją dar kartą išminkome. Padaliname į 6 dalis. Su kočėlus iškočiojame paplotėlius.
5.Įmame keksiukų kepimo skardą, ją ištempame aliejumi, dedame ten tešlą, suformuojame tokius kaip ir „dubenėlius“. Sudedame įdarą – kumpį, mocarelą, pomidorus ir baziliko lapelius.
6.Dar kartą padedame šiltai 1 valandai. Po valandos tešla bus šiek tiek pakilusi. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 minutes.
Mini kišai su lašiša
Reikės:
6 keksiukų formelių
3 lapelių bemielės sluoksniuotos tešlos
10 g sviesto kepimui
50 g šviežių špinatų
100 g lašišos filė
¼ a.š. malto muskato riešuto
1 kiaušinio (M dydžio)
30 ml natūralaus jogurto
Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
1.Su kepimo formelėmis išspaudžiame apskritimus, kuriuos dedame į formeles ir pirštais suformuojame krepšelius. Tešlą subadome šakute. Kepame orkaitėje 10 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
2.Įkaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Sudedame špinatus ir kepame tol, kol špinatai sumažėja beveik dvigubai. Tuomet sudedame supjaustytą lašišą. Kepame 3-4 minutes, kol lašiša iškepa. Žuvį sutrupiname šakute, įberiame malto muskato riešuto ir viską išmaišome. Gautą masę po lygiai sudedame į formeles.
3.Kiaušinį išplakame su jogurtu iki vienalytės masės. Pagal skonį įberiame druskos ir pipirų. Viską užpilame ant lašišos.
4.Kepame 20 -25 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su obuoliais
Reikės:
3 lapelių sluoksniuotos bemielės tešlos
2 vidutinių obuolių
30 g razinų
30 g migdolų
2-3 v. š. skysto medaus
1.Sluoksniuotos tešlos lapelius perpjauname per pusę.
2.Riešutus susmulkiname ir sumaišome kartu su razinomis. Užpilame medumi. Viską išmaišome.
3.Obuolius nulupame, perpjauname per pusę, išimame sėklas ir supjaustome plonomis riekelėmis.
4.Riekeles išdėliojame ant tešlos lapelių, ant viršaus užberiame riešutų/razinų mišinio.
5.Kepame 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Šalta arbata
Reikės:
1 l vandens
2-3 a. š. juodosios arbatos
4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
1 apelsinas
1 citrina
Ledo kubelių
1.Arbatą užplikome verdančiu vandeniu.
2.Sudedame supjaustytus riekelėmis apelsiną ir citriną.
3.Suberiame cukrų ir išmaišome. Arbatą paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.
4.Į stiklines pridedame ledo kubelių, riekelėmis supjaustyto apelsino ir citrinos, dar galite įdėti mėtos lapelių ir užpilame atvėsusia arbata.
Reikės:
6 keksiukų formelių
3 lapelių bemielės sluoksniuotos tešlos
10 g sviesto kepimui
50 g šviežių špinatų
100 g lašišos filė
¼ a.š. malto muskato riešuto
1 kiaušinio (M dydžio)
30 ml natūralaus jogurto
Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
1.Su kepimo formelėmis išspaudžiame apskritimus, kuriuos dedame į formeles ir pirštais suformuojame krepšelius. Tešlą subadome šakute. Kepame orkaitėje 10 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
2.Įkaitintoje keptuvėje ištirpiname sviestą. Sudedame špinatus ir kepame tol, kol špinatai sumažėja beveik dvigubai. Tuomet sudedame supjaustytą lašišą. Kepame 3-4 minutes, kol lašiša iškepa. Žuvį sutrupiname šakute, įberiame malto muskato riešuto ir viską išmaišome. Gautą masę po lygiai sudedame į formeles.
3.Kiaušinį išplakame su jogurtu iki vienalytės masės. Pagal skonį įberiame druskos ir pipirų. Viską užpilame ant lašišos.
4.Kepame 20 -25 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su obuoliais
Reikės:
3 lapelių sluoksniuotos bemielės tešlos
2 vidutinių obuolių
30 g razinų
30 g migdolų
2-3 v. š. skysto medaus
1.Sluoksniuotos tešlos lapelius perpjauname per pusę.
2.Riešutus susmulkiname ir sumaišome kartu su razinomis. Užpilame medumi. Viską išmaišome.
3.Obuolius nulupame, perpjauname per pusę, išimame sėklas ir supjaustome plonomis riekelėmis.
4.Riekeles išdėliojame ant tešlos lapelių, ant viršaus užberiame riešutų/razinų mišinio.
5.Kepame 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Šalta arbata
Reikės:
1 l vandens
2-3 a. š. juodosios arbatos
4 v.š. cukraus (arba pagal skonį)
1 apelsinas
1 citrina
Ledo kubelių
1.Arbatą užplikome verdančiu vandeniu.
2.Sudedame supjaustytus riekelėmis apelsiną ir citriną.
3.Suberiame cukrų ir išmaišome. Arbatą paliekame atvėsti iki kambario temperatūros.
4.Į stiklines pridedame ledo kubelių, riekelėmis supjaustyto apelsino ir citrinos, dar galite įdėti mėtos lapelių ir užpilame atvėsusia arbata.