Perlinių kruopų rizotas su feta


Neseniai beskaitydama apie kažkokią naują kulinarinę knyga spėjau pagalvot, kad galėtų naujų kulinarinių knygų nieks nebeleist bent jau kokius metus. Tuomet aš susipirkčiau bent dalį savo wishlist'o per tą laiką. O dabar tai ką... Prisimečiau šiemet išleistų knygų sąrašą, kurių noriu. Vienų labiau, kitų mažiau, bet noriu. 

Modernist Cuisine for Home. Žinau, kaina afigiena. Bet kantriai atsidedu litus kiekvieną mėnesį ir savo gimtadieniui pasidovanosiu. Tiek metų būną kartą gyvenime, todėl dovanos irgi atitinkamos reik.  

Yotam Ottolenghi "Jerusalem" jau minėjau praeitą kartą. Meilė Yotam'ui irgi ne kartą deklaruota. Teisingumo dėlei reik parašyt, kad ta knyga ne tik jo, bet ir Sami Tamimi. 

"The Fundamental Techniques of Classic Italian Cuisine" - kažkaip pradėjo traukt italų virtuvė. 

Šiemet nemažai blogerių išleido savo knygas. Ir tokių visai neblogų. Visai priglausčiau: 
Marissa McClellan "Food in Jars". Tuo pačiu pavadinimu ir tinklaraštis "Food in Jars". Tinklaraštis skirtas vien tik konservavimui. Manau, kad knyga turėtų būti gera, nes tinklaraštis tai jau toks prie tų mėgiamų yra padėtas readeryje. 


Katie Quinn Davies "What Katie Ate: Recipes and Other Bits and Bobs" irgi mielai turėčiau dėl itin gražių nuotraukų. Kaip receptai nežinau, bet nuotraukos man jos laaabai patinka. Jei netyčia nežinot jos tinklaraščio, tai prašom užsukt - What Katie ate

Toliau "The Smitten Kitchen Cookbook" (tinklaraštis Smitten Kitchen), "The Sprouted Kitchen: A Tastier Take on Whole Foods" (tinklaraštis Sprouted Kitchen) ir canelle et vanille išleido savo knygą "Small Plates and Sweet Treats: My Family’s Journey to Gluten-Free Cooking" - ne tai kad labai jau norėčiau šitų knygų, bet.. ai, tegul būna sąraše. 

Maria Elia "The Modern Vegetarian: Food adventures for the contemporary palate" -  praeityje esu nelabai gal gražiai šnekėjusi apie vegetarus ir veganus, bet daržovės man patinka. Iš tiesų aš nesu jau tokia didelė mėsiavalgė. Mėsos galiu nevalgyt savaitėm ir mėnesiais. Ir jos net nepasigest, bet kartais man jos reikia, ypač žiemą. 

Dar viena knyga, kuri mane itin traukia, yra Diane Morgan "Roots". Kažkaip nujaučiu, kad turėtų būt gera knyga.  

Thomas Keller "Bouchon Bakery". Man tai jis visai patinka, ir tos knygos irgi norėčiau. Galit žvilgtelėt, kaip atrodo knyga čia arba čia


The Science of Good Cooking (Cook's Illustrated Cookbooks) - iš knygos anotacijos - "Great cooks seem to operate on intuition. Watch one at work and you might think he or she must have a sixth sense that switches on in the kitchen. But great cooks aren't psychic. They simply understand the fundamental principles of cooking the unspoken rules that guide their every move in the kitchen. What s behind these principles? Science." Ką čia daugiau bepridurt? Šitos tai tikrai reikia. 

Šiai dienai tiek norų iš 2012 metų. Jaučiu, pamiršau vis tiek ką nors. O dar nepaminėjau visokių ten memuarų, biografijų ir šiaip visokios beletristikos. 


Dabar apie receptą. Receptas iš "Jerusalem" knygos, kurią šeštadienį nusipirkau, netyčia užėjus į Humanitą. Na, gerai... Užėjimas nebuvo netyčinis. Sandra buvo palikusi komentarą, kad ten matė tą knygą. Tai aš visai "netyčia" ten šeštadienį atsidūriau ir netyčiom nusipirkau. Dar galvojau, kad gal nepirksiu, gal nereikia, bet dievaži... nesuvokiu kaip... Atsipeikėjau gatvėj su knyga rankose. Na, jau bais graži knyga. Ir receptai visokie ach ir och. O jau vištienos receptų kokių yr! Nu, žodžiu...  

Man perlinės kruopos yra skanu, o košė iš jų irgi labai patinka. Ir pagaminti daug lengviau nei tikrą rizotą iš ryžių - viską sumetei ir verdi. Šiek tiek aštrus, aromatingas nuo rūkytos paprikos, bet tokio ganėtinai paprasto skonio. Skanus, bet be wow faktoriaus. 

4 porcijoms reikės:
200 g perlinių kruopų
30 g sviesto
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 saliero stiebai, plonai supjaustyti
1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
kelios šviežio čiobrelio šakelės
1/2 a. š. rūkytos paprikos
1 lauro lapas
4 juostelės citrinos žievelės
1/4 a. š. čili dribsnių
1/2 v. š. druskos
1 skardinė (400 g) smulkintų pomidorų
700 ml daržovių sultinio
300 g fetos
1 v. š. šviežio raudonėlio

Perlines kruopas gerai perplaukite keletą kartų tol, kol vanduo bus švarus. Padėkite į šalį nuvarvėti. 

Įkaitintoje keptuvėje ištirpkite sviestą ir supilkite aliejų. Suberkite salierą, svogūną, česnakus ir druską. Ant vidutinės ugnies vis pamaišydami kepkite apie 5 minutes, arba kol suminkštėja. 

Sudėkite čiobrelius, rūkytą papriką, lauro lapą, citrinos žieveles, čili dribsnius. Supilkite pomidorus ir sultinį. Užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo, virkite 45 minutes, arba kol kruopos suminkštėja. Nepamirškite vis pamaišyti, kad neprisviltų kruopos. 

Išdėkite į lėkštes rizotą, apibarstykite sutrupintu fetos sūriu ir šviežiu raudonėliu. 

Skanaus!

Šiek tiek adaptuota iš Yotam Ottolenghi ir Sami Tamimi "Jerusalem". 



Vaisinis pyragas



Projektui www.tradicinekolekcija.lt

Ant gerumo pramuš mūsų bendradarbius, gimines ir kaimynus... Taip, vėl Marijonas dainuos per radiją, vėl per TV rodys Macaulay Culkin nuotykius be tėvų, vėl iki koktumo prekybos centruose suksis kalėdinės dainos, vėl kai kurie iš mūsų pernelyg entuziastingai spygaus apie Kalėdų dvasią, vėl suplukę lakstysim ieškodami niekam nereikalingų dovanų, vėl ant stalo bus padėta ta pati silkė pagal kažkurios ten eilės bobutės receptą, vėl forumuose moterys inirtingai kovos už/prieš pieno produktus ant Kūčių stalo, vėl pernelyg entuziastingai ištarsim ačiū išvynioję tas nereikalingas dovanas, o viduje demonstratyviai vartysim akis – et, ir vėl nepataikė. Na, žodžiu, nieko naujo. Viskas juk kaip ir kiekvienais metais. Šventės ateina. 

Ir kol dar nespėjote įsisukti į visokius ten šventinius renginius, kol dar nepradėjote sukti galvos, kaip siūsite kiškio kostiumą, nors to daryti ir nemokate, siūlau išsikepti vaisinį pyragą. Jis kaip tik subręs iki švenčių, ir galėsite mėgautis kvapiu ir sodraus skonio desertu. Nors nieko blogo neatsitiks, jei prapjausit ir anksčiau. 

Šį kartą pyragą derinsime prie ypatingojo žieminio Adler Bock, kuris prekyboje pasirodė lapkričio pradžioje. Juk prisimenat pagrindinę taisyklę – derinam panašų su panašiu. Viskas juk labai paprasta. Alus yra salyklingas, sodraus skonio, pagardintas apelsino žievele, kardamonu, vanile ir cinamonu. Pyragas irgi panašus – apelsinų cukatos, imbiero cukatos, kardamonas, muskatas, migdolai. Na, trumpai tariant – tiek čia, tiek ten – Kalėdos. Apskritai Adler Bock puikiai dera prie visų šventinių patiekalų, kurie yra pagardinti medumi ar kalėdiniais prieskoniais. Kepat vištą/kalakutą ar šaknines daržoves su medumi? Drąsiai derinkite Adler Bock. Kepat imbierinius sausainius, morkų pyragą ar meduolius? Irgi ragaukit tik su Adler Bock. 

O vėsiais vakarais alų galite pasišildyti. Taip, alų galima šildyti kaip vyną. Asmeniškai man tai buvo naujiena. Pagardinkite apelsino žievele, karamelizuotais riešutais, razinomis, įdėkite šiek tiek medaus ir pašildykite puode. Tik neužvirkite. Atsipjaukite pyrago, įsipilkite į taurę alaus, įsitaisykite patogiai fotelyje ir pasimėgaukite. Vis tiek viską suspėsit padaryti. Viskas juk kaip ir kiekvienais metais. Gerų švenčių. 




Nelabai dideliam pyragui reikės:
(forma 20 x 11 x 7,5 cm)

50 g džiovintų obuolių
50 g džiovintų spanguolių
50 g abrikosų
50 g geltonų razinų
80 g lazdyno riešutų
60 g migdolų drožlių
20 g apelsino cukatų
20 g imbiero cukatų

100 ml brendžio + po 2 v.š laistymui

100 g miltų
¼  a.š. druskos
½  a.š. kepimo miltelių
¼ a. š. cinamono
¼ a. š. kardamono
¼ a. š. muskato
100 g sviesto, kambario temperatūros
100 g šviesaus rudojo cukraus
2 dideli kiaušiniai, kambario temperatūros


Džiovintus vaisius, cukatas ir riešutus stambiai sukapokite. Užpilkite brendžiu ir palikite 2 valandoms. 

Miltus šluotele gerai sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir prieskoniais. 

Kitame dubenyje sviestą išplakite su cukrumi iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinius. 

Miltų mišinį sumaišykite su džiovintais riešutais. Ir viską po truputį iškrėskite į išsuktą sviestą ir išmaišykite. 

Kepimo skardą išklokite dvigubu kepimo popieriumi. Sukrėskite ten tešlą. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą. Įkišus medinį pagabaliuką jis turi būti sausas. 

Leiskite atvėsti. Mediniu pagaliuku subadykite pyragą ir sulaistykite 2 v. š. brendžio. Laistykite kas 7 dienas. 

Pyragą suvyniokite į kepimo popierių ir dar susukite į foliją. Laikykite vėsiai. 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP