Perlinių kruopų rizotas su feta
Neseniai beskaitydama apie kažkokią naują kulinarinę knyga spėjau pagalvot, kad galėtų naujų kulinarinių knygų nieks nebeleist bent jau kokius metus. Tuomet aš susipirkčiau bent dalį savo wishlist'o per tą laiką. O dabar tai ką... Prisimečiau šiemet išleistų knygų sąrašą, kurių noriu. Vienų labiau, kitų mažiau, bet noriu.
Modernist Cuisine for Home. Žinau, kaina afigiena. Bet kantriai atsidedu litus kiekvieną mėnesį ir savo gimtadieniui pasidovanosiu. Tiek metų būną kartą gyvenime, todėl dovanos irgi atitinkamos reik.
Yotam Ottolenghi "Jerusalem" jau minėjau praeitą kartą. Meilė Yotam'ui irgi ne kartą deklaruota. Teisingumo dėlei reik parašyt, kad ta knyga ne tik jo, bet ir Sami Tamimi.
"The Fundamental Techniques of Classic Italian Cuisine" - kažkaip pradėjo traukt italų virtuvė.
Šiemet nemažai blogerių išleido savo knygas. Ir tokių visai neblogų. Visai priglausčiau:
Marissa McClellan "Food in Jars". Tuo pačiu pavadinimu ir tinklaraštis "Food in Jars". Tinklaraštis skirtas vien tik konservavimui. Manau, kad knyga turėtų būti gera, nes tinklaraštis tai jau toks prie tų mėgiamų yra padėtas readeryje.
Katie Quinn Davies "What Katie Ate: Recipes and Other Bits and Bobs" irgi mielai turėčiau dėl itin gražių nuotraukų. Kaip receptai nežinau, bet nuotraukos man jos laaabai patinka. Jei netyčia nežinot jos tinklaraščio, tai prašom užsukt - What Katie ate.
Toliau "The Smitten Kitchen Cookbook" (tinklaraštis Smitten Kitchen), "The Sprouted Kitchen: A Tastier Take on Whole Foods" (tinklaraštis Sprouted Kitchen) ir canelle et vanille išleido savo knygą "Small Plates and Sweet Treats: My Family’s Journey to Gluten-Free Cooking" - ne tai kad labai jau norėčiau šitų knygų, bet.. ai, tegul būna sąraše.
Maria Elia "The Modern Vegetarian: Food adventures for the contemporary palate" - praeityje esu nelabai gal gražiai šnekėjusi apie vegetarus ir veganus, bet daržovės man patinka. Iš tiesų aš nesu jau tokia didelė mėsiavalgė. Mėsos galiu nevalgyt savaitėm ir mėnesiais. Ir jos net nepasigest, bet kartais man jos reikia, ypač žiemą.
Dar viena knyga, kuri mane itin traukia, yra Diane Morgan "Roots". Kažkaip nujaučiu, kad turėtų būt gera knyga.
Thomas Keller "Bouchon Bakery". Man tai jis visai patinka, ir tos knygos irgi norėčiau. Galit žvilgtelėt, kaip atrodo knyga čia arba čia.
Matt Lewis "Baked Elements: Our 10 Favorite Ingredients"
The Science of Good Cooking (Cook's Illustrated Cookbooks) - iš knygos anotacijos - "Great cooks seem to operate on intuition. Watch one at work and you might think he or she must have a sixth sense that switches on in the kitchen. But great cooks aren't psychic. They simply understand the fundamental principles of cooking the unspoken rules that guide their every move in the kitchen. What s behind these principles? Science." Ką čia daugiau bepridurt? Šitos tai tikrai reikia.
Šiai dienai tiek norų iš 2012 metų. Jaučiu, pamiršau vis tiek ką nors. O dar nepaminėjau visokių ten memuarų, biografijų ir šiaip visokios beletristikos.
Dabar apie receptą. Receptas iš "Jerusalem" knygos, kurią šeštadienį nusipirkau, netyčia užėjus į Humanitą. Na, gerai... Užėjimas nebuvo netyčinis. Sandra buvo palikusi komentarą, kad ten matė tą knygą. Tai aš visai "netyčia" ten šeštadienį atsidūriau ir netyčiom nusipirkau. Dar galvojau, kad gal nepirksiu, gal nereikia, bet dievaži... nesuvokiu kaip... Atsipeikėjau gatvėj su knyga rankose. Na, jau bais graži knyga. Ir receptai visokie ach ir och. O jau vištienos receptų kokių yr! Nu, žodžiu...
Man perlinės kruopos yra skanu, o košė iš jų irgi labai patinka. Ir pagaminti daug lengviau nei tikrą rizotą iš ryžių - viską sumetei ir verdi. Šiek tiek aštrus, aromatingas nuo rūkytos paprikos, bet tokio ganėtinai paprasto skonio. Skanus, bet be wow faktoriaus.
Man perlinės kruopos yra skanu, o košė iš jų irgi labai patinka. Ir pagaminti daug lengviau nei tikrą rizotą iš ryžių - viską sumetei ir verdi. Šiek tiek aštrus, aromatingas nuo rūkytos paprikos, bet tokio ganėtinai paprasto skonio. Skanus, bet be wow faktoriaus.
200 g perlinių kruopų
30 g sviesto
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 saliero stiebai, plonai supjaustyti
1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
kelios šviežio čiobrelio šakelės
1/2 a. š. rūkytos paprikos
1 lauro lapas
4 juostelės citrinos žievelės
1/4 a. š. čili dribsnių
1/2 v. š. druskos
1 skardinė (400 g) smulkintų pomidorų
700 ml daržovių sultinio
300 g fetos
1 v. š. šviežio raudonėlio
Perlines kruopas gerai perplaukite keletą kartų tol, kol vanduo bus švarus. Padėkite į šalį nuvarvėti.
Įkaitintoje keptuvėje ištirpkite sviestą ir supilkite aliejų. Suberkite salierą, svogūną, česnakus ir druską. Ant vidutinės ugnies vis pamaišydami kepkite apie 5 minutes, arba kol suminkštėja.
Sudėkite čiobrelius, rūkytą papriką, lauro lapą, citrinos žieveles, čili dribsnius. Supilkite pomidorus ir sultinį. Užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo, virkite 45 minutes, arba kol kruopos suminkštėja. Nepamirškite vis pamaišyti, kad neprisviltų kruopos.
Išdėkite į lėkštes rizotą, apibarstykite sutrupintu fetos sūriu ir šviežiu raudonėliu.
Skanaus!
Šiek tiek adaptuota iš Yotam Ottolenghi ir Sami Tamimi "Jerusalem".
Šiek tiek adaptuota iš Yotam Ottolenghi ir Sami Tamimi "Jerusalem".