Figų ir riešutų vyniotinis
Norim to ar nenorim, bet jos ateina. Kalėdos. Ir metų pabaiga ateina. Vėl. Per greitai laikas bėga, ar ne? Vėl dairomės dailios darbo knygos, užsirašom tikslus, kuriuos jau sausio 10 d. pamirštam, pasižadam daryti tą ir aną, nebevalgyti po 18 val., daugiau rūpintis savimi, pradėti sportuoti, numesti 2 nereikalingus kilogramus. Kaip ir kiekvienais metais. Nieko naujo. Tačiau tokiu metų laiku visada vyksta kas nors gražaus - mugės, kalėdiniai mainai etc.:
Pirma. Kokonas organizuoja kalėdinę mugę. Jau treti metai iš eilės. Veiksmas vyks 2011 m. gruodžio 3 d. nuo 10 val. iki 16 val., "Menų spaustuvėje", Šiltadaržio g. 6, Vilnius (Oi, tik berašydama suvokiau, kad čia jau šis šeštadienis).
Antra. Vyks mainai. Netgi dveji. Viktorija iš "Receptų medžio" siūlo keisti dovanomis. Visa info čia. Ir tinklaraštis "Idėjų miškas" taip kviečia prisijungti prie mainų. Visa info čia. Esu dalyvavusi nuotraukų mainuose. Kelis metus buvo visai smagu gauti ir dovanoti. Bet kadangi jaučiuosi esanti šiek tiek Grinčas, tai nebedalyvauju niekur.
Trečia. Tinklaraštis "Aš skaitau" skelbia "2012 metų knygų iššūkį". Na, gerai mano tinklaraštis kulinarinis, bet knygas tai skaitau. Ir turiu krūvą knygų, kurių skaitymą vis nukeliu dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Vakar galvojau, kad tikrai jungsiuos, bet šiandien ryte entuziazmas priblėso. Dar pagalvosiu. Visa info čia. O galima būtų pasidaryti ir tokį kulinarinį 2012 metų iššūkį. Yra daug dalykų, kuriuos aš noriu išbandyt, bet vis atidedu. Bet vėl gi... yra tikimybė, kad po sausio 10 d. jau bus pamiršta.
-------
Na, ir pagaliau priėjom prie recepto. Figų ir riešutų vyniotinis. Ar tai dešra, nors dešra kažkaip nelabai skamba. Vyniotinis ir ne ką geriau. Tai va, tas visas figų ir riešutų reikalas pat vienas gal ir nelabai įspūdingo skonio, bet su šviežiu ožkos sūriu (arba kokiu kitokiu. Kol kas bandžiau tik su ožkos) ir sausainiu atsiskleidžia visu gražumu. Man labai patiko.
Laikyti vėsioje vietoje iki poros mėnesių. Gražiai supakavus gali būti visai tinkama dovana švenčių proga sūrių mėgėjams.
Reikės:
50 g kepintų migdolų
250 g džiovintų figų (naudokite kuo minkštesnes figas)
50 g džiovintų abrikosų
50 g graikinių riešutų (nedėjau, nes paskutinę akimirką susigriebiau, kad jų neturiu)
1 a. š. brendžio
1 a. š. medaus
žiupsnis maltų gvazdikėlių
- Smulkintuvu susmulkiname migdolus.
- Figas supjaustome gabaliukais. Sudedame į smulkintuvą. Įpilame šlakelį (Na, koks 1-2 v.š.) verdančio vandens. Tai padės sumalti figas iki vientisos masės.
- Peiliu susmulkiname persikus.
- Dubenyje gerai permaišome abiejų rūšių riešutus, figų masę, abrikosus, brendį, medų ir gvazdikėlius.
- Gautą masę sudedame ant kepimo popieriaus. Rankomis suformuojame dešrą ir susukame į popierių, užrišame galus. Laikome savaitę vėsioje, sausoje vietoje.
- Ai, dar... Tikėjausi, kad vyniotinis bus kietesnis. Išėjo toks ganėtinai minkštas.