Keptos vištos blauzdelės su lazdyno riešutais ir medumi


Kažkas rašė, kad nusivylė Ottolenghi. Nesuprantu. Jis gi toks puikus ir skanus. Na, čia ne tik apie jo knygas šnekant. Labai noriu jo naujos knygos "Jerusalem", tačiau kantriai taupau litus kitai. Belieka tik į wishlist'ą įsitraukt. 

Receptas jau buvo išgirtas Eglės iš Monkey dinner. Tai galų gale galiu kartu padūsaut, kad tikrai labai puikus. Man buvo geras ir be rožių vandens, ir be šafrano. Garnyrui naudojau ne kuskusą, o kubeliais pjaustytas morkas ir pastarnoką. Prie jų gi dera medus ir cinamonas. O kur dar kepinti lazdyno riešutai! Galvojau kokių nors prieskonių dar pakrapyt ant jų, bet po to apsisprendžiau, kad užteks to, kas nuvarvės nuo vištienos.  

Į orkaitės apačią įkišau ir seną kepimo formą su vandeniu. Kažkada gi gyriau Electrolux garinę orkaitę ir kaip puikiai joje kepa višta. Efektas toks pat - mėsa sultinga ir nesudžiūvusi. Pabandykit. Gal patiks ir Jums.


2 porcijoms reikės:
4 vištos blauzdelių (apie 500 g) 
2 svogūnų, supjaustytų plonomis riekelėmis
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. malto imbiero
1 a. š. cinamono
4 v. š. citrinos sulčių
druskos pagal skonį
100 g lazdyno riešutų
70 g skysto medaus

garnyrui:
2 didelių morkų
1 didelio pastarnoko 
3 v. š. alyvuogių aliejaus
druskos pagal skonį 

Dubenyje vištienos šlauneles sumaišykite su svogūnais, aliejumi, imbieru, cinamonu, citrinos sultimis ir druska.  Marinuokite bent jau 1 valandą, o geriausia per naktį. 

Morkas ir pastarnoką supjaustykite kubeliais. Supjaustytas daržoves sumaišykite su aliejumi ir druska. Suberkite į kepimo indą. 

Ant daržovių sudėkite marinuotas vištos blauzdeles. O ant orkaitės dugno pastatykite kokį nors karščiui atsparų indą su vandeniu. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių. 

Kol kepa vištiena, keptuvėje sausai pakepinkite riešutus. Nulupkite odeles ir stambiai sukapokite. Sumaišykite su medumi. Užpilkite ant blauzdelių. Ir dar kepkite apie 10 minučių, arba kol iškepa vištiena ir daržovės. Aš mėgstu traškesnes daržoves, tai kepu šiek tiek trumpiau. O Jūs jau žiūrėkit pagal save ir savo orkaitę.  


Šiek tiek adaptuota iš Ottolenghi The Cookbook.

Skanaus!


Žiemai - žiemiškas Švyturio alus


Teip, šventės pamažu ateina. Praeitą savaitę Švyturys pristatė savo žieminį ribotos partijos alų "Adler Bock". Tai salyklingas, sodresnio ir turtingesnio skonio, stipresnis alus, papildytas ingredientais, kurie mums asocijuojasi su šventiniu laikotarpiu - apelsinų žievele, kardamonu, vanile ir cinamonu.

Adler Bock labai puikiai dera prie šventinių patiekalų. Alaus someljė Donatas Dabrovolskas teigia, kad šitas alus maistą papildys puokšte aromatų ir prieskonių, kurie derės su kepta mėsa, troškinta ar sodraus skonio žuvimi, bei kitais patiekalais, kuriuose panaudotas medus ar kiti kalėdiniai prieskoniai. Ir ypač gerai dera su meduoliais, imbieriniais sausainiais, morkų pyragu, medaus duonele (das ist fantastisch!) ar kitais desertais, pagardintais migdolais ir išskirtiniais šio alaus ingredientais: kardamonu, vanile, cinamonu.


Šitą alų galima gerti karštą. Tiesa, dar nespėjau paragauti šito varianto, bet sako, kad labai skanu. Norint paryškinti alaus skonį, šildant galima įdėti apelsino skiltelę, razinų ar karamelizuotų riešutų.


Nors vakaro pagrindiniai patiekalai buvo keptas kumpis ir keptas kalakutas, bet man labiausiai patiko medaus duonelės, žaismingai patiektos kartu su džiovintu apelsinu prie alaus taurės. Ohhh.... Jūs net neįsivaizduojat, kaip jos ten gerai derėjo prie to Adler Bock, o kokios jos skanios! Bandžiau išpešti receptą, bet pasirodo, kad kaip tokio recepto labai ir nėra. Ištirpintą medų reikia sumaišyti su duonos džiūvesėliais. Pagardinti kalėdiniais prieskoniais - apelsinų žievelėmis, imbieru, cinamonu ir kapotais migdolais. Masę atvėsinti ir suformuoti norimo dydžio gabalėliais. Bandysiu būtinai. 



Na, ir pabaigai kepto kalakuto, įdaryto šakninėmis daržovėmis ir aplieto šaltalankių padažu, receptas. Šaltalankių padažą būtinai išbandykit. Puikus, puikus. Labai su kalakutu ir alumi derėjo. 


Apie 5 kg Kalakutas
Marinatui:
3 vnt. apelsinų
3 vnt. cinamono lazdelių
Žiupsnelis druskos
3 skiltelės česnako
Šlakelis alyvuogių aliejaus
100 g. medaus
2 vnt. citrinų
Šakelė čiobrelio

Garnyras:
Saliero šaknis
Morkos
Saldžiosios bulvės
Cinamono lazdelės
Druska
Medus
Čiobrelis

Padažas:
1 kg šaltalankių uogų (šaldytų arba šviežių)
1 kg nevalyto, rudojo cukranendrių cukraus
4 vnt. apelsinų
Pagal skonį gvazdikėlių
Pagal skonį cinamono lazdelių
Apie 1 l vandens


Kalakutas iškaulinamas ir marinuojamas su marinatu, kuris paruošiamas iš apelsino sulčių, tarkuotos jo žievelės, medaus ir kitų išvardintų prieskonių. Kartu su marinatu paliekamas kuriam laikui vėsiai. Garnyro ir įdaro ingredientai supjaustomi nedideliais gabaliukais ir prieskoniuojami tarkuoto cinamono, medaus, čiobrelio ir druskos mišiniu. Paruoštas garnyras sudedamas į kalakuto vidų ir užsiuvamas. Paruoštas kalakutas kepamas 100 C temperatūroje naudojant 30% drėgmės, kol pasieks 75 C laipsnių vidinę temperatūrą. Kepant kalakutą galima apšlakstyti šaltalankių padažu.

Padažas: Šaltalankių uogas užpilame cukrumi ir parai dedame į šaldytuvą. Brandintas cukruje uogas verdame puode kartu su prieskoniais ir stambiais gabalais pjaustytu apelsinu, kol visa masė pradės sunkiai pukšėti ir tirštėti.





Sausainiai su spanguolėmis ir baltuoju šokoladu

Parodoj nusipirkau kama miltų. Kama miltai yra grūdų mišinys - kviečiai, rugiai, miežiai ir žirniai. Jie yra rupiai sumalti ir paskrudinti. Turi daug baltymų, skaidulinių medžiagų, angliavandenių ir B grupės vitaminų. Jų poveikis panašus į sėlenų. Tik sakė, kad tai daug geriau nei sėlenos. Man tai svarbiausia, kad jie yra skanūs.  

Tradiciškai kama naudojama su jogurtu ar kefyru. Visokiom ten dietininkėm ir sveiko maisto propaguotojom turėtų patikti. Panaudojimo galimybės tikriausiai yra beribės. Viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos. Estai gamina šokoladą su kama miltais pavadinimu Kamatahvel, dar galima pasigaminti tradicinių estiškų triufelių. Taip, tai yra estiškas produktas. Galima dėti į tešlas. Aš bandžiau su blynais, su avižine koše. Miltai yra malonaus kvapo ir skonio. Primena riešutus. 

Na, žodžiu, tai yra gėris ir didžiosios G. Jei gerai atsimenu, tai kol kas jai prekiauja tik didžiosios Maksimos ir lyg tais Prisma. Padėta prie košių ir sėlenų. 

Dabar apie sausainius. Aišku, čia yra įberta kama miltų. Jei neturit kama, tai įdėkit 1 šaukštu daugiau avižų. Avižos naudotos normalios. Na, tos ilgo virimo. Spanguolės - šaldytos. Galite dėti ir šviežias, arba džiovintas.  Spanguolių rūgštumas labai maloniai atsveria sausainių saldumą. 

Pastaba. Tešla gan sunkiai pjaustosi dėl uogų. Todėl jei jau nesipjaustys ar trupės, tai tiesiog paimkite rankomis ir suformuokite paplotėlius.

Reikės:
100 g miltų
30 g kukurūzų krakmolo
3 v. š. avižų
1 v. š. kama miltų
1/4 a. š kepimo miltelių
100 g kambario temperatūros sviesto
85 g cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto
50 g baltojo šokolado, stambiai sukapoto
apie 70 g šaldytų spanguolių

Miltus, kukurūzų krakmolą, avižas, kama miltus  ir kepimo miltelius gerai permaišykite dubenyje. 

Kitame dubenyje sviestą su cukrumi išplakite iki purumo. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite miltų mišinį. Permaišykite. Suberkite uogas ir sukapotą šokoladą. Išmaišykite. Sudėkite ant maistinės plėvelės, susukite į "dešrą" ir padėkite į šaldytuvą 1 valandai. 

Supjaustykite 1 cm storio gabaliukais. Išdėliokite dideliais tarpais ant kepimo skardos. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 12-15 minučių, arba kol krašteliai gražiai paruduoja, bet viršus turi būti minkštas. 

Iškepusius išdėkite ant grotelių ir atvėsinkite. 

Skanaus!

Šiek tiek pakeista iš Jamie, lapkritis/gruodis'10


Itališka saldžiarūgštė vištiena


Mario Batali italų virtuvės ekspertas, amerikietis, TV laidų vedėjas, turintis vyno ūkį Italijoje ir šiaip visai nemenko kalibro selebritis Amerikoje. Man tai jis toks šiek tiek messy ir nėr labai jau mėgiamas kaip asmenybė, bet jo šitas vištienos receptas tikrai labai. Užskaitau visu 100 %. Jei neturit nieko prieš saldžiarūgštę vištieną, tai turėtų patikti. 

Prie vištienos labai tiko pastarnokų košė - supjaustykite gabaliukais pastarnoką, pakepinkite svieste, įpilkite sultinio arba vandens, virkite 15 minučių, arba kol pastarnokai suminkštėja. Nupilkite vandenį, įpilkite šiek tiek grietinėlės ir sugrūskite į košę. Verdant galite įmest rozmarino šakelę. Suteikia malonų skonį ir aromatą. 

Na, dar ir raudonojo vyno taurė tikrai nemaišo. 

2 porcijoms reikės:
500 g vištienos
1+2 v. š. aliejaus
1 svogūno, supjaustyto kubeliais
1 morkos, supjaustytos griežinėliais
1 saliero stiebo, supjaustyto griežinėliais
4 česnako skiltelių, perpjautų į kelias dalis
2 v. š. cukraus
120 ml raudonojo vyno
60 ml raudojo vyno acto
60 ml apelsino sulčių
1 v. š. kaparėlių
2 v. š. migdolų drožlių
druskos pagal skonį

Keptuvėje įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepkite vištieną. Vištieną išimkite, išpilkite iš keptuvės riebalus ir įpilkite 2 v. š. aliejaus. Suberkite supjaustytas daržoves ir kepkite, kol gražiai apskrus. 

Įdėkite vištieną atgal į keptuvę. Supilkite likusius ingredientus. Keptuvę uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies 35 minutes, arba kol vištiena pradeda nertis nuo kaulo. 

Išimkite iškepusią vištieną. Padidinkite ugnį ir leiskite didžiajai daliai skysčio nugaruoti - apie 3-5 minutes. Padažas turi būti tirštas. Sudėkite atgal vištieną į keptuvę ir šiek tiek pašildykite. 


Skanaus! 

Šaltinis "Food&Wine", 2012/vasaris. 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP