Obuolių vyne troškintas triušis


... O dar ir su išpampusiomis nuo brendžio džiovintomis slyvomis. Ir taip pat su ypatingai geru padažu, kuris daromas iš vyno ir sultinio, kuriuose tas vargšas triušis buvo troškintas. Gaminu jau antrą kartą. Supraskit receptas geras, nes triušiai tai jau į pabaigą, o neišbandytų receptų dar yra. Ir jų deja yra daugiau nei turiu triušių kameroj. 

Geresnio derinio nei triušis su polenta tikriausiai nėra (Man regis, kad jau kartojuosi, bet bala nematė). Tai su ja ir patiekite. Recepto atskirai neduosiu, manau, kukurūzų košę išvirt mokėsit ir taip. Tik pabaigoj neužmirškit įmesti sviesto ir įberti tarkuoto kietojo sūrio. Geriausiu atveju parmezano, tačiau kuo puikiausiai tinka ir mūsų džiugas. Dar ten gerai dera šiek tiek gorgonzolos ir sauja kapotų šviežių bazilikų. Šitą iš Mindaugo esu nužiūrėjus. 


Reikės:
100 g džiovintų slyvų
brendžio užpilti slyvoms
2 v. š. rudujo cukraus

1 triušio, jau sukapoto gabalais
aliejaus kepimui

2-3 vidutinės morkos, supjaustytos stambiais griežinėliais
1 svogūnas, supjaustytas stambiomis riekelėmis
3 česnako skiltelės, sutraiškytos
kelios šakelės šviežio čiobrelio
šakelė šviežio rozmarino
1 lauro lapas
300 ml obuolių vyno (naudojau Vorutos obuolių vyną) 
300 ml vištienos sultinio, arba obuolių sulčių (bandžiau abu būdus. Veikia taip pat gerai) 


Į brendį suberkite cukrų ir išmaišykite. Užmerkite slyvas kokioms 3-4 valandoms. 

Triušį apkepkite troškintuve ant aliejaus iš visų pusių, kol gražiai apskrunda (Dar triušį galite prieš tai apvolioti miltuose). Apkepusius triušio gabalus išimkite ir atidėkite į šoną. Ten pat apkepkite visas daržoves kokias 4-5 minutes. Supilkite brendį nuo slyvų. Palaukite, kol šiek tiek nugaruos alkoholis. Išmaišykite. Grąžinkite triušį atgal su visom išsiskyrusiomis sultimis, jei tokių bus. Sudėkite prieskonius, įberkite druskos pagal skonį. Supilkite vyną ir sultinį/obuolių sultis. Pilkite pagal poreikį. Skysčiai turi apsemti beveik viską.  

Kepkite 150 laipsnių temperatūroje 2 val. Triušis turi būti minkštas ir lengvai nertis nuo kaulo. 

Padažas. Visą skystį iš troškintuvo perpilkite į keptuvę. Kaitinkite ant didelės ugnies, kol išgaruoja apie 70-80 proc. skysčio. Tai trunka apie 10-15 min. 


Skanaus!









Veršienos kotletai, apdėti smegenėlėmis


- na, tą kraują jūs išplaukit, nes žinot gi tiems veršiams į galvą šauna, tai... 
- gal jau nebepasakokit daugiau, o tai nebepirksiu smegenų iš jūsų.
- imkit visą maišiuką. Atiduosiu už 10 lt. 

Tai va, po tokio pozityvaus pokalbio grįžau namo su veršio smegenim. Aišku, ant FB pasigyriau, kad pietums bus smegenys. Silpnesnių nervų draugai apsiribojo - omg, o kiti dar ir receptais pasidalino. Ačiū jiems už tai. Bus tikrai išbandyta, bet šį kartą gaminau pagal Zawadską.

Kad jau čia kalba apie smegenis eina, tai dar noriu pašnekėt apie Hanibalą. Nu, tą serialą su gražiuoju Mads Mikkelsen, kuris mano galva idealiai tinka tam vaidmeniui. Tai va... Matėt kokio grožio yra maisto scenos?! Aš šito serialo laukiu vien dėl šitų scenų. Ir dabar va pagūglinau ir radau, kad maisto klausimais juos konsultuoja pats Jose Andres! Dar begūlinant radau oficialų Hanibalo blogą, kur galima akis paganyt behind the scenes ir yra dar vienas blogas, kurį rašo filmo food stylist, jei teisingai supratau - Feeding Hannibal. Ir receptų yra. Dar perskaičiau, kad žmogaus kūnas nėra vištienos skonio, jis greičiau primena veršieną. Čia šiaip. Kad žinotumėt ir jūs. Ne tik aš. 

Na, dabar galima grįžt ir prie Zawadskos recepto, kuris yra pakankamai paprastas. Tik aprašytas painiai. Šita moteris su savo aprašymais kartais glumina. Kartais reikia perskaityt kelis kartus, kad suprastum receptą. O receptas yra puikus, išskyrus pačius kotletus. Šitie tai yra belenkas. Jei turit savo firminius veršienos kotletus, tai juos ir gaminkit. O smegenys ir smegenų padažas yra just osom. Mes nusprendėm, kad savo skoniu ir tekstūra jos primena menkės kepenis. Kaip matot nieko šlykštaus. 

Adaptuota iš Zawadska "Lietuvos virėja"
Reikės: 
500 g veršio smegenų
1 a. š. acto

500 g maltos veršienos
1 kiaušinio
džiūvesėlių apvoliojimui
aliejaus kepimui
30 g sviesto
3-4 v. š. džiūvesėlių

20 g sviesto
pusės svogūno
druskos
krapų arba petražolių
1 trynio
1 kiaušinio

Veršio smegenis užmerkite šaltame vandenyje. 

Iš maltos veršienos suformuokite kotletus. Apvoliokite kiaušinio plakinyje ir džiūvesėliuose. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš abiejų pusių apkepkite kotletus. Sudėkite juos į kepimo indą. 

Smegenis nuplaukite ir nuo jų nulupkite plėvelę. Užvirkite puodą vandens ir įpilkite 1 a. š. acto*. Sudėkite ten pusę smegenų ir virkite 10 minučių. Tuomet išimkite iš puodo, nusausinkite, supjaustykite gabaliukais ir uždėkite ant kotletų. Ant viršaus uždėkite sviesto gabaliukus, apibarstykite džiūvesėliais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. 

Pasiruoškite padažą - svieste pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Per sietelį pertrinkite likusias žalias smegenis. Sudėkite į keptuvę ir nuolatos maišydami kepkite tol, kol sutirštėja. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, sudėkite trynį ir 1 kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Suberkite smulkiai sukapotus krapus arba petražoles. Turite gauti tirštos konsistencijos padažą. 

Padažą užpilkite ant kotletų ir dar apkepkite kokias 10-15 minučių orkaitėje. 

Patiekite su bulvių koše. 

*smegenys yra labai minkštos, todėl į vandenį yra pilamas actas, kad jos šiek tiek sustandėtų. 


  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP