Pyragas/ai su pomidorais


Žiūriu, kad karalienė gerą humoro jausmą prilaiko. Labai patiko šitas atidarymo momentas su Bondu. Džeimsu Bondu. Bet didžiausia staigmena buvo... Aš net išsižiojau iš netikėtumo... kad Edina ir Patsy yra gyvos. Ir dar nešė olimpinį degląJos visiškai nepasikeitusios nuo ten ... net nežinau prieš kiek metų rodė šitą nerealų serialą. Patsy vis dar nevalgo nuo 1974. Oh... Absolutely fabulous darlings! Absolutely fabulous interviu ir absolutely fabulous nuotrauka! Ou mai... 

Gerai. Grįžtam prie maisto. Nė karto nebuvau dariusi tešlos su aliejumi. Tešla ganėtinai riebi ir slidi. Kitą kartą apkepsiu orkaitėje 15-20 minučių prieš dedant įdarą. Jei kada reikės greito varianto, panaudosiu sluoksniuotą tešlą. O šaip tai ką čia daug bešnekėt - tobulas rikotos, čiobrelių ir pomidoro derinys.



Pagrindas:
300 g miltų
0,5 a. š. druskos
100 ml pieno
90 ml alyvuogių aliejaus

Įdaras:
200 g rikotos
1 a. š. alyvuogių aliejaus
1 v. š. šviežių čiobrelio lapelių
2-3 slyvinių pomidorų (priklausomai nuo dydžio), plonai supjaustytų riekelėmis
šviežiai maltų pipirų

Į dubenį suberkite miltus ir druską. Supilkite pieną ir aliejų. Išminkykite. Minkykite tol, kol tešla pasidarys vienalytė. Suformuokite rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą 1 val. 

Tešlą iškočiokite. Išpjaukite norimo dydžio apskritimus. Man išėjo 4 vienetai 14 cm skersmens. Jei ploniau kočiosite, tai išeis daugiau. Arba galite daryti vieną didelį apvalios formos pyragą. 

Rikotą sumaišykite su aliejumi ir čiobreliais. Aptepkite tešlą rikota ir ant viršaus uždėkite pomidorus. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais. 

Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30-40 minučių (Priklausomai nuo orkaitės), arba kol paviršius gražiai paruduoja. 

Skanaus! 

Adaptuota iš rusiško Saveurs, 04/2011.

---------


Eddie: What do you see when you look in the mirror, darling? 
Patsy: Me looking fabulous. What do you see? 
Eddie: Yeah... Just the room. 


Saffie: My life just flashed before my eyes. 
Eddie: What was it like? A Bergman film without the jokes? 

                                                               Absolutely Fabulous


Clafoutis su abrikosais ir rozmarinu


Clafoutis atėjo pas mus iš Prancūzijos. Ir yra daromas su su vyšniomis. Ir pageidautina su kauliukais, nes tuomet neva tai skonis yra geresnis. Bet ne apie tai kalba, nes nenaudosim jokių vyšnių. Nei su kauliukais, nei be jų. Vietoj jų dėsime abrikosus ir šiek tiek šviežio rozmarino, o paviršių pabarstysime migdolų drožlėmis. Ir visa tai, mano galva, dera puikiai. Galima netgi būtų orkaitėje išsikepti abrikosų puselių, apibarstytų rozmarinu, cukraus pudra ir migdolių drožlėmis. Kažkaip atrodo, kad turėtų būti itin gerai.  

Šiaip tai vartau akis, nes nejaučiu skirtumo tarp flaunarde ir clafoutis. Jų skonis beveik identiškas. Galbūt flaunarde šiek tiek puresnis buvo, bet aname recepte ir miltų mažiau buvo. Čia gal ir visa esmė yra? Arba vyšnios su kauliukais. Na, nesupaisysi tų prancūzų ir jų virtuvės vingrybių. 

Reikės: 
500 g abrikosų
60 g sviesto + formos pertepimui
4 kiaušiniai
100 g cukraus
125 g miltų
200 ml grietinėlės
200 ml pieno
3 šakelės šviežio rozmarino lapelių 
migdolo drožlių paviršiui pabarstyti
cukraus pudros paviršiui pabarstyti

Ištepkite kepimo formą sviestu. 

Abrikosus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir išdėliokite kepimo formoje. 

Ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą. Palikite atvėsti. 

Kiaušinius išplakite su cukrumi iki baltumo. Suberkite persijotus miltus. Išmaišykite. Maišant iš lėto supilkite pieną, grietinėlę ir praaušusį sviestą. Gausite pakankamai skystą tešlą. Suberkite rozmariną. 

Tešlą užpilkite ant abrikosų. Užberkite migdolų drožlių. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių, arba kol paviršius gražiai paruduoja. Iškepusį apibarstykite cukraus pudra. 

Skanaus! 

Su pakeitimais iš Savuers, 04/2011. 


Kreminė pomidorų sriuba


Kas yr toms mūsų maitinimo įstaigoms? Nueini vieną kartą wow, nueini antrą... hmm... ateity gerai pagalvosi, ar ten kelsi koją. Čia šeštadienio vakarą prasinešėm biškelį per kelias vietas. Buvo labai fun. Čia aš apie draugiją, bet ne apie maistą.  

Sensus terasa nuvylė visiškai. Mergos užsisakė po Aperol Spritz. Tai padavėja sugebėjo paklaust - ką tokį? Pradžia akivaizdžiai nieko gero nežadėjo. Taip ir buvo. Kaip K. sakė, reikia sugebėti nesugebėti padaryti tikro aperol spritz'o. Žmogai, pagūglinkit, o ne rašinėkitės ten savo kažkokias proporcijas. Čia taip padavėja sakė - jie ten kažkokias savo proporcijas turi užsirašę. Maisto ten irgi neužsisakinėsiu. Patys valgykit tas vakarykštes pašildytas bulkas, kurias jūs drįstat vadinti panini, perteptas majonezu ir kečupu. Ai, gaila, kad neturėjom raudono paišeklio. Būtumėm meniu klaidas ištaisiusios. 

Sofa de Pancho pirmą kartą tikrai buvo wow, po antro karto liko balansuoti ant nusivylimo ribos. Gal dėl to, kad Starkaus nebuvo šalia. Žinot kaip būna - visada darbas našesnis, kai šefas yra. Maistas irgi labai vidutiniškas. Tikrai skiriasi nuo to, ką jie rašo facebook'e. Bet nenoriu nurašyt šitos vietos. Man ji pernelyg patiko pirmą kartą.  

Carre terasoj, esančioj Gedimino 9, geriausias dalykas yra minkštasuoliai ir pledai... Ajaja, kaip ten gerai sėdėt su tais pledais vėsoką vasaros vakarą. Ir creme brulee buvo geras, nors kai kas sakė (pirštais nebadysim), kad rado cukraus ant viršaus. Bet nusprendėm, jog ten kažkam virtuvėj pabodo degint keturias porcijas ir jai kliuvo ta paskutinė... Cha, cha... Galvoju, kad man visai gal reiktų to liepsnosvaidžio cukrui degint. O jau tada... 



Sriubą jau dariau ne kartą. Tik tai buvo rudenį/žiemą. Tai pomidorai buvo iš skardinės, o bazilikai iš plastikinės pakuotės. Sultinys... Ai, geriau patylėsiu. Bet vis tiek buvo skanu ir man ji labai patiko. Na, o vakar viriau vištienos sultinį, turėjau pomidorų iš turgaus ir šviežio baziliko nuo palangės... Mmm... Tas šviežio baziliko kvapas, švelnaus skonio sriuba... Valgyčiau ir valgyčiau.

Šiaip receptas yra 4 asmenims, bet aš iš to kiekio padarau 2 porcijas, sumažinus pomidorų ir sultinio kiekį. Sultinio kiekį mažinu bene visuose receptuose. Mėgstu jau tokias itin tirštas sriubas.

2 porcijoms reikės:
1 svogūno, smulkiai supjaustyto
1 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 morkos, sutarkuotos per burokinę tarką
gabaliuko sviesto kepimui
500 g gerai prinokusių pomidorų
saujos šviežio baziliko lapelių
400 ml vištienos sultinio (arba daugiau, jei norite, kad sriuba būtų skystesnė)
druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį
1 a. š. raudonojo vyno acto
6 v. š. grietinėlės

Puode ištirpinkite sviestą. Sudėkite svogūną, česnaką ir morką. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Periodiškai vis pamaišykite.

Pomidorus stambiai supjaustykite. Jei norite, tai pomidorų odelę galite nulupti, bet aš dėl to kažkaip nesismulkinu labai. Manęs jos neerzina. 

Supjaustytus pomidorus kartu su baziliko lapeliais sudėkite į puodą su daržovėmis, supilkite sultinį ir virkite ant silpnos ugnies dar 20 minučių. Sriubą pertrinkite elektriniu trintuvu, įberkite druskos, pipirų, įpilkite raudonojo vyno acto ir grietinėlės. Viską išmaišykite. Ir tiekite į stalą.

Skanaus!

Su šiokiais tokiais pakeitimais iš Jamie Oliver "Gaminame su Oliveriu".



Perlinės kruopos su voveraitėmis



Na, nežinau kaip kitiems, bet man patinka visokios košės, o jei jos dar paturbintos visaip kaip, tai iš viso gerai. Originale tai buvo kaip starteris su portobelo grybais, bet gaminau kaip pagrindinį patiekalą. Portobelo grybus pakeičiau šviežiomis voveraitėmis. Perlinių kruopų košė itin verta dėmesio. Gaminsiu ją vieną atskirai. Ir būtinai kitą kartą įdėsiu fetos. O grybai.... Na, kaip ir grybai - puikus aromatas, sviestas, prieskoniai ir vynas. Savaime viskas gerai.   


Grybams:
30 g sviesto
0,5 l voveraičių (gali būti ir daugiau)
2 česnako skiltelės, supjaustytos riekelėmis
100 ml vištienos sultinio
100 ml baltojo vyno
čiobrelio šakelių ir daržinio builio (jei builio neturite, tai galite ir nedėti)
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį


Perlinėms kruopoms:
100 g perlinių kruopų
1 v. š. aliejaus
1 vidutinis svogūnas, susmulkintas
400 ml vištienos sultinio
ketvirtis sūdytos citrinos, tik geltoniosios dalies, smulkiai sukapotos
50 g fetos
1 v. š. smulkiai sukapotų petražolių
2 v. š. čiobrelio lapelių
2 v. š. sukapoto baziliko

Perlines kruopas užmerkiame iš vakaro. 

Storadugniame puode ant aliejaus pakepiname svogūnus, kol jie suminkštėja. Supilame vištienos sultinį, užverdame ir suberiame perlines kruopas. Verdame, kol išverda. 

Kol verda kruopos, pasiruošiame grybus. Kepimo formą išklojame folija. Ant dugno sudedame sviestą, supjaustytą gabaliukais, ant viršaus sudedame grybus. Supilame sultinį ir vyną. Įberiame šiek tiek druskos ir šviežiai maltų pipirų. Ant viršaus sudedame čiobrelius ir builį. Taip paruoštus grybus sandariai uždengiame su folija. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Palikite šiltai orkaitėje, kol baigs virti perlinės kruopos. 

Kuomet išverda perlinės kruopos, sudedame sūdytas citrinas, fetą, petražoles, čiobrelius ir baziliką. Viską išmaišome. Paragaukite, ar netrūksta druskos, ir tiekite į stalą kartu su grybais. 

Skanaus!

Adaptuota iš Ottolenghi  The Cookbook





  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP