Karamelės ir alaus panna cotta
www.tradicinekolekcija.lt
Receptas yra iš „Masterchef Australia“ antrojo sezono, jei neklystu.
Kadangi devintasis „Top Chef“ sezonas nuvylė, o ką tik pasibaigę dešimtasis
sezonas tik patvirtino, kad laida prarado savo žavesį, tai visai netikėtai prieš
gerus metus atradau „Masterchef Australia“. Yra kelios priežastys, kodėl taip mėgstu šitą laidą. Pirma, teisėjauti pakviečiami pasaulinio garso šefai.
Pradedant Jamie Oliver, Nigella Lawson ir baigiant Heston Blumenthal, Thomas
Keller ir t.t. Antra, dalyviai ateina tokie kaip aš ir Jūs, t.y. home cook. Ateina su paprastais ir
naminiais receptais, o laidos finale gamina (ir pagamina) Rene Redzepi Snowman, tai va tokiais momentais
supranti, kad na... viskas yra įmanoma ant šio svieto. Tik reikia įdėti daug
darbo. O ir šiaip laida labai šilta, vedėjai nerealaus gerumo, o dar jie turi masterclass, kur moko visokių triukų ir
kulinarijos pagrindų. Bet grįžtam prie mūsų recepto.
Pirmą kartą gamindama tikrai nieko gero nesitikėjau iš grietinėlės ir alaus
derinio. Bet gaminu jau gal ketvirtą kartą. Man patinka tas saldumas,
susimaišęs su kartumu nuo karamelės ir alaus. Na, kiekvieną
kartą valgant sukelia tokį lengvą wow efektą. Kartumo intensyvumas labai
priklauso nuo alaus rūšies. Pirmą kartą gaminau su škotišku stautu, o po to išbandžiau
ir su Švyturio Baltija, kuri gerai dera prie visokių tokių karamelinių reikalų
ir juodojo šokolado. Su Švyturio Baltija panna cotta skonis yra daug švelnesnis
ir beveik prarandantis savo kartumą.
2 porcijoms reikės:
Panna cotta
200 ml grietinėlės (35%)
40 g cukraus
50 ml Švyturio Baltijos
4 ml Dr. Oetker želatinos (nepilnas arbatinis šaukštelis)
Cinamono trupiniams
30 g miltų
25 g sviesto
15 g cukraus
0,5 a. š. cinamono
Žiupsnelis druskos
Karamelizuotoms kriaušėms
70 g cukraus
1 v. š. vandens
1 kriaušė
10 vnt. kepintų lazdyno riešutų
Šiek tiek peiliu skusto juodojo šokolado (70%)
Kelių mėtos lapelių
Puode užkaiskite grietinėlę, bet neleiskite jai užvirti. Toliau paimkite
puodą ar keptuvę, suberkite cukrų ir palaukite, kol pradės tirpti. Nemaišykite,
tiesiog leiskite ištirpti. Kuomet karamelė bus tamsios spalvos, nuimkite nuo
ugnies ir supilkite grietinėlę. Būkite atsargūs, kad neapsitaškytumėte.
Išmaišykite. Supilkite alų ir suberkite želatiną. Maišykite, kol želatina
visiškai ištirpsta. Tai gali trukti apie 5 min. Perkoškite tam, kad netyčia
nepatektų neištirpusios želatinos. Ir išpilstykite į dvi lėkštes. Pastatykite į
šaldytuvą, kad sustingtų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo skardą išklokite kepimo
popieriumi. Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sumalkite iki
trupinių konsistencijos. Juos paskleiskit ant kepimo popieriaus ir kepkite apie
30 minučių, arba kol iškepa. Kas 10 minučių trupinius su mentele vis pamaišykite.
Kriaušę nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Suberkite cukrų į keptuvę ar
puodą, palaukite, kol cukrus pradės tirpti ir susiformuos tamsios spalvos
karamelė. Supilkite vandenį. Būkite atsargūs, kad neapsitaškytumėte. Sudėkite
kubeliais supjaustytą kriaušę.
Išimkite panna cotta iš šaldytuvo. Ant viršaus užberkite cinamono
trupinių, uždėkite karamelizuotos kriaušės kubelių, užberkite kepintų
lazdyno riešutų ir šokolado drožlių. Papuoškite keliais mėtos lapeliais.