Kepta kiauliena aluje su obuolių koše
Praeitą sekmadienį Kaune pasibaigė 2010-2011 metų ledo ritulio sezonas su fanfarais, apdovanojimais, šampanu, džiaugsmu ir nusivylimo kartėliu pralaimėjus. Na, gerai, fanfarų nebuvo, bet visa kita buvo. Ir muštynės buvo. Na, viskas vyko kaip priklauso. Jau pripratau, kad sekmadieniais kaip į bažnyčią važiuoju į Pramogų areną. O ką dabar reiks daryt?
Manęs klausia - kodėl ne krepšinis? Ne koks futbolas? Aaa... Todėl, kad ledo ritulys. Iki šiol galvojau, kad jei nefotografuočiau, tai man būtų neįdomu žiūrėt, bet pasirodo, kuomet turi favoritus, tai ... hmm... net pamiršti, kad fotografuot reikia, ypač jei vyksta kova dėl pirmos vietos.
O vaikų ledo ritulio lyga yra iš viso kažkas nerealaus. Kažkodėl maniau, kad ten bus neįdomu, bet aš klydau. Ten įdomiau nei vyrų lygoj. Daug daugiau nevaržomų emocijų ir noro nugalėt. Taip pat ir muštynių. Be jų niekaip. Tai jie man išaiškino, kad geriausios nuotraukos yra su lekiančia šaiba į vartus. O taip va.
Juokingiausi, aišku, yra patys mažiausieji (10-mečiai) - jiems ir pačiūžas reikia užrišt, šalmus pataisyt, pagirdyt, tie, kurie tuo metu nežaidžia dar spėja tarpusavyje susipykt, susimušt, susitaikyt, iš lazdų pasidaryt špagas ir sėkmingai pasišpaguot. Smagu ten. Užmeskit akį į ledo aikštę, jei būsit Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos Akropoliuose. Treniruotės vyksta ir vasarą.
Reikės:
2 v. š. sviesto kepimui
apie 600-700 g kiaulienos (originaliame recepte buvo jautiena)
apie 500 g svogūnų
nedidelis pundelis čiobrelių
2 v. š. miltų
1 butelis Baltijos tamsaus alaus*
2 v. š. garstyčių (kokias mėgstat)
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
Garnyras
apie 1 kg obuolių
šiek tiek vandens
2 v. š cukraus
žiupsnis cinamono
1. Mėsą nuplauname ir nusausiname. Įtriname druska ir šviežiai maltais pipirais. Įkaitiname keptuvę, ištirpiname sviestą ir lengvai apkepame mėsą. Ilgai kepinti nereikia. Tiesiog, kad apskrustų.
2. Kol kepa mėsa, svogūnus supjaustome žiedais.
3. Apkepusią mėsą perdedame į lėkštę. O į tą pačią keptuvę sudedame svogūnus ir čiobrelius. Sumažiname ugnį ir kepame svogūnus (vis pamaišydami) tol, kol suminkštėja - apie 15 minučių.
4. Suberiame miltus ir pakepiname kelias minutes vis pamaišydami.
5. Tuomet supilame alų. Dar pakepame kelias minutes, kol pradės tirštėti.
6. Imame troškintuvą, sudedame mėsą ir užpilame svogūnais. Uždengiame ir kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 50 minučių.
Garnyras. Obuolius nuplauname, supjaustome į 8 dalis ir sudedame į puodą. Įpilame šiek vandens, suberiame cukrų ir cinamoną. Verdame iki obuoliai suminkštėja. Na, kad jau būtų įmanoma sutrinti su šakute.
O vaikų ledo ritulio lyga yra iš viso kažkas nerealaus. Kažkodėl maniau, kad ten bus neįdomu, bet aš klydau. Ten įdomiau nei vyrų lygoj. Daug daugiau nevaržomų emocijų ir noro nugalėt. Taip pat ir muštynių. Be jų niekaip. Tai jie man išaiškino, kad geriausios nuotraukos yra su lekiančia šaiba į vartus. O taip va.
Juokingiausi, aišku, yra patys mažiausieji (10-mečiai) - jiems ir pačiūžas reikia užrišt, šalmus pataisyt, pagirdyt, tie, kurie tuo metu nežaidžia dar spėja tarpusavyje susipykt, susimušt, susitaikyt, iš lazdų pasidaryt špagas ir sėkmingai pasišpaguot. Smagu ten. Užmeskit akį į ledo aikštę, jei būsit Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos Akropoliuose. Treniruotės vyksta ir vasarą.
-----------
Genialiai paprastas ir labai gardus receptas. Vietoj sultinio naudojamas alus, kuris priduoda šiek tiek kartumo ir tuo pačiu šiek tiek saldumo, o vietoj įprasto garnyro - obuolių košė, kuri patiekalo neapsunkina ir suteikia gaivumo.Reikės:
2 v. š. sviesto kepimui
apie 600-700 g kiaulienos (originaliame recepte buvo jautiena)
apie 500 g svogūnų
nedidelis pundelis čiobrelių
2 v. š. miltų
1 butelis Baltijos tamsaus alaus*
2 v. š. garstyčių (kokias mėgstat)
druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
Garnyras
apie 1 kg obuolių
šiek tiek vandens
2 v. š cukraus
žiupsnis cinamono
1. Mėsą nuplauname ir nusausiname. Įtriname druska ir šviežiai maltais pipirais. Įkaitiname keptuvę, ištirpiname sviestą ir lengvai apkepame mėsą. Ilgai kepinti nereikia. Tiesiog, kad apskrustų.
2. Kol kepa mėsa, svogūnus supjaustome žiedais.
3. Apkepusią mėsą perdedame į lėkštę. O į tą pačią keptuvę sudedame svogūnus ir čiobrelius. Sumažiname ugnį ir kepame svogūnus (vis pamaišydami) tol, kol suminkštėja - apie 15 minučių.
4. Suberiame miltus ir pakepiname kelias minutes vis pamaišydami.
5. Tuomet supilame alų. Dar pakepame kelias minutes, kol pradės tirštėti.
6. Imame troškintuvą, sudedame mėsą ir užpilame svogūnais. Uždengiame ir kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 50 minučių.
Garnyras. Obuolius nuplauname, supjaustome į 8 dalis ir sudedame į puodą. Įpilame šiek vandens, suberiame cukrų ir cinamoną. Verdame iki obuoliai suminkštėja. Na, kad jau būtų įmanoma sutrinti su šakute.
Skanaus!
Pagal Nigel Slater "Simple Suppers".
11 komentarai:
Kad rytoj man į darbą kas tokius pietus užneštų... Mmm atrodo labai gardžiai. Niekad nedariau mėsos su saldžia koše, bet kada sau reiks išbandyti.
Atrodo iš tiesių nuostabiai. Reikės būtinai išbandyti :-)
Ir aš panašiai gaminu kepsnelius su svogūnais, tik vietoj alaus sultinį naudoju. Visiems labai patinka :) Reikės ir variantą su alumi išbandyti :)
Na ką, mėsiokas atrodo puikiai :)
O štai prašliauždama pro Akropolio ledą vis užmetu akį, kas gi ten vyksta - neapsakomai gražu, neapsakomai.
Vau. Nors iki mėsos man dar toli... bet obuolių košę tai tikrai jamsiu. Sugalvosiu prie ko.
ir kad daugiau nė šnipšt apie nuotraukas. Arba gausi kakton.
Indre, ta košė nėra labai saldi. Bet labai dera prie svogūnų ir mėsos :)
Dalia, sėkmės ;)
Viktorija, galima dar ir vyną naudot :) Manau, kad vėl kitokį rezultatą gautum.
jule, rimtai? Tau patinka??? Juk ten tikrai labai, labai smagu :)
Egle, turiu rimtų argumentų ta tema :) Todėl cyc :)
Taigi kliaulė ir obuolys labai gerai dera..:) kaip atrodo puikiai..O jau lėkštė koks gražus :)
Alaus palikai man? :)
Joa, palikau :) Bet nežinau, ar išlaikysiu iki mūsų nežinia kada įvyksiančio susitikimo :D
Pripažinsiu, kad ritulio niekad nežiūrėjau, bet žmonės, gebantis puikiai čiuožti ant ledo, yra VAU. Gal kada pribręsiu ir Rituliui, bet man jame žiaurumas vaidenasi. Neklystu?
Žinok, priklauso nuo rungtynių. Būna negražių ir būna gražių rungtynių. iš pradžių man jos visos vienodos buvo, bet dabar jau pradėjau tai skirt :)
O kur turi atsirasti garstyčios? :)
Rašyti komentarą