Obuolių pyragas

       ... Paskui atėjo bobų vasara. Prie obels privažiavo kokie du sunkvežimiai, pilni bobų... Jos iššoko iš sunkvežimio ir iš visų jėgų pradėjo purtyti obelį. 

       - Vyrai, laikykitės - bobos puola! - suriko obuolys, vardu Petras, pavarde Vyšniauckas, nes buvo mažas, raudonas ir su kauliuku pilve it kokia vyšnia. 

      Išgirdusios tokius žodžius, įsiutusios bobos kaipmat nupurtė Petrą nuo šakos ir įsimetė krepšin, kad daugiau visokių nesąmonių nešūkautų... 
Vytautas V. Lansbergis "Obuolių pasakos"


       Pyragas tai toks keistas, nors originalo nuotraukoj atrodė skaniai. Faktas, kad man išėjo kitoks. Galbūt padariau klaidą didindama kiekius savo formai. O galbūt klaida buvo dėt rikotą vietoj varškės... O dieve.... Daužau galvą į stalą... Tik dabar perrašinėdama receptą pamačiau, kad padariau klaidą. Ir tokią nemenką. Vietoj 2 valgomų šaukštų cukraus įbėriau.... 200 gramų cukraus... O dar vieną antakį pakėlus įtariai galvojau, kad kažkaip to cukraus čia daugokai... Ką čia jau ir bepridursi...

Reikės (forma 24 cm):
130 g sviesto (82 proc) kambario temperatūros
160 g varškės
2 v. š. cukraus
230 g miltų
5-6 obuoliai
4 v. š. cukraus (arba pagal skonį)
1 a. š. cinamono

1. Mikseriu išplakame sviestą, varškę ir cukrų. Rašo, kad tešla turi priminti varškę savo grūdėtumu. Bet man išėjo vientisa masė. Tuomet supilame miltus ir išmaišome. Gauname kažką panašaus į keksinę tešlą, t.y. tokio minkštumo. Galbūt reikėjo įpilt daugiau miltų, bet kažkaip susilaikiau nuo šito. Dubenį uždengiame maistine plėvele ir kišame į šaldytuvą. Ten laikome per naktį.
2. Kitą dieną nulupame ir supjaustome obuolius. Suberiame cukrų ir cinamoną. Viską išmaišome.
3. Tuomet traukiame tešlą iš šaldytuvo. Padaliname daugmaž per pusę. Išklojame formos dugną. Formavau tiesiog pirštais, vis pabarstydama miltais, kad neliptų prie rankų.
4. Kitą dalį tešlos apibarstome miltais ir iškočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lapų.
5. Sudedame obuolius į kepimo formą.
6. Atsargiai nuimame vieną popieriaus lapą ir tešlą uždedame ant formos. Tuomet nuimame ir kitą lapą. Miltuotais pirštais suformuojame pyrago kraštus. Per vidurį peiliu padarome 6 pjūvius.
7. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių, arba kol gražiai paruduoja.





14 komentarai:

Asta 2011 m. rugsėjo 12 d. 12:41  

Na, klaida nemenka, bet skanaus vaizdo nuotraukose tas cukraus perteklius nesumažina :) Ir obuolių pasakos čia taip mielai skamba.. :)

Rennie 2011 m. rugsėjo 12 d. 12:48  

Na, tie raudonšoniai gražuoliai, ir pasakose ir nuotraukose vienodai žavūs :)

aguonele 2011 m. rugsėjo 12 d. 13:01  

As irgi kad ir supadidintu cukraus kiekiu, suraitociau gabaleli ;)Atrodo idealiai ♥

Unknown 2011 m. rugsėjo 12 d. 13:35  

Asta, klaida tai reto žioplumo :)

Rennie, ačiū :)

aguonėle, tik švelniai tariant šiek tiek per saldu :D

egidija 2011 m. rugsėjo 12 d. 15:06  

o šitų viduriukų nereikia obuolaims išpjaustyti? nesijaučia po to? ar čia kažkokiu ypatingų būdu išpjauta?

Unknown 2011 m. rugsėjo 12 d. 16:51  

Iš principo tai reikėtų išpjaustyt :)

Maisto Diletantė 2011 m. rugsėjo 12 d. 17:39  

Ojei kaip mielai susiskaitė ir akim susivalgė :)

Viktorija 2011 m. rugsėjo 12 d. 21:35  

Nereali šita pasaka, neseniai kaip tik jos klausiausi su mažąja I. :) Ir pyragas irgi labai gražiai atrodo. Aš tai dažniausiai, tingiu tešlą kočioti. Viską sumakaluoju ir kepu :)

Unknown 2011 m. rugsėjo 13 d. 11:16  

Reikėjo man taip ir padaryt - viską sumakaluot ir kept :)

Laima 2011 m. rugsėjo 14 d. 16:19  

Dariau pagal originalo receptą, pagal tą kur dar anam psl nurodytą, su dideliais kiekiais. Tai man šiek tiek trūko saldumo ir gal kiek per daug miltų. Bet vaikai valgė, vadinasi visai gerai. Šiek tiek patobulinus bus visai geras receptas. O jūsų nuotraukose ir labai skaniai atrodo.

Unknown 2011 m. rugsėjo 14 d. 21:11  

Reik suprast, kad tešla normali išėjo, t.y. normaliai kočiojosi? O išėjo tokia pati, kaip nuotraukoj? :) Hmm... Reiks man pačiai dar kartą pabandyt prie progos.

Vilma 2011 m. rugsėjo 19 d. 15:06  

Jurga, rikota galėjo pakišti koją - ji skystesnė ir vandeningesnė negu varškė, o trapiam pagrindui to skystumo reikia kuo mažiau.
Nuotraukose nesimato, kad kažkas nesigavo, nes atrodo žiauriai gerai. ;)

Unknown 2011 m. rugsėjo 19 d. 19:35  

Norėjau kaip geriau ir skaniau, o išėjo kaip visada :D Man ir taip atrodo, kad čia dėl rikotos galėjo būt :)

Salt Neutraliser 2011 m. rugsėjo 25 d. 21:39  

Thanks so much for posting this information! We appreciate the time you must have taken to present this information so clearly.

  © Blogger templates Brooklyn by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP