Ottolenghi kepta vištiena su žagreniu ir za'atar'u
Šį mėnesį sąskaitą už elektrą, jaučiu, džiaugsmo daug neteiks. Toliau bandau Electrolux'o garinę orkaitę EOB98000x. Karšti garai išsaugo produktų faktūrą, sultingumą ir išryškina natūralų skonį, o įprastas kaitinimo režimas leidžia apskrudinti traškią plutelę. Pasak profesionalų, joje idealiai iškepa ne tik daržovės, mėsa ir žuvis, bet ir naminė duona ar desertai.
- Garai leidžia atskleisti autentišką maisto produktų skonį, išlaikyti jų sultingumą, faktūrą bei maistingąsias medžiagas.
- Garų šiluminė galia 6 kartus viršija karšto oro, taigi 100 °C garai prilygsta 600 °C sauso oro.
- Konvencinėje orkaitėje temperatūra gali svyruoti 5 °C, tuo tarpu garų temperatūra išlieka pastovi, kaskart garantuodama tą patį rezultatą.
- Kepimas garuose užtrunka apie 20% trumpiau, nei karštame ore.
- Garuose galima kepti kelis patiekalus vienu metu - jų skoniai nesimaišo.
- Patiekalo šildymas konvencinėje orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje pašalina vandenį, tuo tarpu garinė orkaitė atkuria patiekalo drėgmę.
Iš tiesų esu nustebinta šitos orkaitės. Tikrai nesitikėjau, kad mėsa ir daržovės, keptos garuose, bus tokio gero skonio. Vištiena sultinga ir minkšta. O apie daržoves viso neturiu žodžių - sultingos, sultingos, gardžios, gardžios. Ir kepa viskas daug greičiau. Jei manim netikit, pagūglinkit. Neradau nė vienos neigiamo atsiliepimo apie garines orkaites.
-------
Žagrenis (Sumac) - džiovintos ir susmulkintos žagrenio uogos, maloniai rūgštaus skonio, tamsiai raudonos spalvos. Labai populiarus prieskonis arabų šalyse. Naudojamas žuviai, vištienai, salotoms pagardinti, galima užbarstyti ant humuso. Rekomenduojama naudoti su tais patiekalais, prie kurių tinka citrina. Vilniuje žagrenį pardavinėja turkas Ibrahime. Taip pat mačiau ir Maximoj. Turėtų būti didžiosiose parduotuvėse.
Su za'atar'u yra taip... Tai yra ir augalas, ir prieskonių mišinys, naudojamas Artimųjų Rytų virtuvėje. Anksčiau mišiniui būdavo naudojamas ir pats augalas. Dabar jis ir yra naudojamas. Nors taip iki galo ir nesupratau. Vieni teigia, kad naudoja, kiti - naudojo. Ai, kartais į neviltį varo tas internetas su savo šaltiniais.
Za'atar'o mišinio variantų yra labai daug, ir jį labai paprasta yra pasigaminti. Dažniausiai į sudėtį įeina čiobrelis, žagrenis, kepintos sezamų sėklos ir druska. Aš jau buvau nužiūrėjusį mišinį iš "Desert Candy", bet Milda atvežė lauktuvių iš Londono. Tokį gerokai papimpintą variantą. Kiek gūglinau, tai tokios gausios sudėties neteko matyti - čiobreliai, sezamo sėklos, anyžius, druska, saulėgrąžos, žagrenis, riešutai, kokosas, kuminas, kalendra, sūdyti avinžirniai. O jau aromatas!
Za'atar mišinys gali būti maišomas su alyvuogių aliejumi ir tepamas ant pitos, barstomas ant pomidorų, dedamas į jogurtą, troškinius, juo galima įtrinti žuvį ir vištieną. Žodžiu, panaudojimas labai platus ir priklauso nuo fantazijos.
Reikės:
6 vištos šlaunelių
2 vidutinių svogūnų, supjaustytų plonomis riekelėmis
2 česnako skiltelės, sutraiškytos
4 v. š. aliejaus
1 a. š. cinamono
1 v. š. žagrenio
1 citrina, supjaustyta plonai
200 ml vandens arba vištienos sultinio
1 1/2 a. š. druskos
1 v. š šviežiai maltų juodųjų pipirų
2 v. š. za'atar'o
1. Dubenyje su vištiena sumaišome svogūnus, česnakus, aliejų, citriną, sultinį arba vandenį, druską ir pipirus. Dubenį uždengiame maistine plėvele ir paliekame pasimarinuoti kelioms valandoms arba per naktį šaldytuve.
2. Vištieną su visais prieskoniais sudedame į kepimo skardą. Marinato skystį irgi supilame, bet aš pyliau gal pusę. Kažkaip daugokai pasirodė. Apibarstome za'atar'u.
3. Kepame 30-40 minučių 200 laipsnių orkaitėje, arba kol iškepa. Garinėje orkaitėje kepame karštuose garuose 200 laipsnių temperatūroje 30 minučių.
Skanaus!
Šaltinis Ottolenghi The Cookbook
12 komentarai:
Su ta knyga ir prieskoniais tai gerai sugalvojai, tokia išgryninta foto. Labai aromatinga vištiena turėjo gautis tiek gėrio tuose prieskoniuose.
:) Tikrai sauni ideja su ta knyga ir prieskoniais.
Sumak Turkijoje labai draugauja su svogunais. Labai geras derinukas.
Rennie, taaaip, labai aromatinga :)
Anonime, o kaip tiksliai daroma? Kažkur skaičiau, kad deda ant žalių svogūnų berods, ar ne? :)
Beveik galima užuosti aromatą, tikrai...
Oi kaip šauniai!
Aš niekaip iš šitos knygos nieko nepagaminu. Nežinau, kodėl. Išvis dabar negaminu. Tinginių pantis.
Aš tai žagreniu susidomėjau- jie auga gi Lietuvoj- net nežinojau, kad jų uogos- prieskoniai.Galima prisidžiovint gal. Reiks ištirt šį reikalą rimtai :)
Diletante, :)
Milda, nu, tikrai tinginių pantis :D Aš tą knygą vartau, vartau ir vėl vartau. Noriu visą vištieną išbandyt. Dar porą pyragų, dar salotų bent kelias... nu, žodžiu...
Amicusai, aha, auga, auga :) Tik vat įdomu, kodėl Lietuvoje nieks jo nenaudoja kaip prieskonio. Gal pas mus rūšis kažkokia ne tokia auga. Ir skaičiau, kad jo sultys yra nuodingos. Tai kažkaip net nežinau... tikrai neraginu eit skintis :)
Jurga, sparčiai bandyk vištieną su medumi ir lazdyno riešutais. Gut gut gut. Na, aš pati nemėginau, bet išmananti liaudis leipo.
Aha, aha... jau esu ją nužiūrėjus kitam kartui :)
Esu ir aš šitą gaminus, tik eilinį sykį neužrašius :) nes skonis man toks abejotinas gavosi. Kai išsipakuosiu dėžes, reiks duoti dar vieną šansą :)
skonis, spalva ,kvapas suderinamumas , tai aišku čia , bet niekur nerandu paskaityti apie jo naudą žmogaus organizmui ,ar jis kuom tai naudingas ,ar siaip tik
Jo nauda kažkaip nesidomėjau :) Pabandykit pagūglint :)
Rašyti komentarą